Κολομβία: Κατάσταση φυσικής “καταστροφής” από την κυβέρνηση, λόγω των βροχοπτώσεων

 Κολομβία: Κατάσταση φυσικής “καταστροφής” από την κυβέρνηση, λόγω των βροχοπτώσεων

Οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το 2022 “είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών”, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι οι βροχές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 266 ανθρώπων και επηρέασαν τουλάχιστον 800 κοινότητες.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο κήρυξε σήμερα κατάσταση φυσικής “καταστροφής” στη χώρα λόγω του αντίκτυπου που είχαν οι φετινές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το 2022 “είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών”, δήλωσε ο Πέτρο στους δημοσιογράφους στη Μπογοτά, υπογραμμίζοντας ότι οι βροχές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 266 ανθρώπων και επηρέασαν τουλάχιστον 800 κοινότητες.

“Οι απώλειες στις σοδειές είναι σημαντικές και επιδεινώνουν τον αντίκτυπο στην τιμή των ειδών διατροφής”, των οποίων η αύξηση είναι μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η κήρυξη κατάστασης φυσικής “καταστροφής” θα επιτρέψει σε κάθε πληγείσα οικογένεια να λαμβάνει 100 δολάρια μηνιαίως για να καλύπτει τις ανάγκες της, δηλαδή το ήμισυ ενός κατώτατου μισθού.

Οι γεωργοί θα μπορούν από την πλευρά τους να λάβουν μια επιδότηση που θα καλύπτει το 100% του κόστους των λιπασμάτων.

“Επιτροπές” θα συγκροτηθούν επίσης προκειμένου να διανέμουν τρόφιμα στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις βροχές.

Η κυβέρνηση εξηγεί ότι το ρεκόρ που καταγράφουν οι φετινές βροχοπτώσεις οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο Λα Νίνια που προκαλείται από μια αφύσικα χαμηλή θερμοκρασία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Κολομβία κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ετήσιο πληθωρισμό 11,4%, τον υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών. Οι τιμές των τροφίμων ήταν αυτές που αυξήθηκαν περισσότερο.

Σχετικά Άρθρα