Γερμανία προς Σερβία: Ή με την ΕΕ ή θα έχετε αντίστροφες συνέπειες

 Γερμανία προς Σερβία: Ή με την ΕΕ ή θα έχετε αντίστροφες συνέπειες

Αν αποφάσιζε να οδηγήσει τη χώρα του προς την κατεύθυνση της ΕΕ είχε τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης – ”Αν αποφασίσει να πάει στον άλλο δρόμο, αυτό θα έχει αντίστροφες συνέπειες”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βερολίνου.

Η Σερβία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να συνάψει εταιρική σχέση με τη Ρωσία, είπε η Γερμανία στο Βελιγράδι την Τρίτη, δύο ημέρες πριν, που έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει προγραμματιστεί να συζητήσουν στενότερη συνεργασία στο Βερολίνο.

«Η ανάγκη για μια απόφαση έρχεται στο προσκήνιο ενόψει των γεωπολιτικών εξελίξεων», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σερβία, η οποία βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ πριν από δύο δεκαετίες, αλλά τώρα επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αγωνίζεται εδώ και καιρό να εξισορροπήσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία με τις φιλοδοξίες για οικονομική και πολιτική ενοποίηση με τη Δύση.

Μια συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας για ενισχυμένη συνεργασία αντιμετωπίστηκε με έκπληξη και απογοήτευση και δεν ταίριαζε καλά με τις προσδοκίες ότι οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη από το 2012, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να πραγματοποιεί τακτικές διαβουλεύσεις εξωτερικής πολιτικής για διμερείς και πολυμερείς δραστηριότητες με τη Ρωσία . Η κίνηση προκάλεσε σκληρή κριτική από την ΕΕ.

Κάποιος είχε την εντύπωση ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς γνώριζε καλά τη θέση του στο εκκρεμές, είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Αν αποφάσιζε να οδηγήσει τη χώρα του προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης. «Αν αποφασίσει να πάει στον άλλο δρόμο, αυτό θα έχει αντίστροφες συνέπειες».

Σχετικά Άρθρα