Fed: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα επιτόκια στις ΗΠΑ – Νέα αύξηση κατά 0,75%

 Fed: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα επιτόκια στις ΗΠΑ – Νέα αύξηση κατά 0,75%

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Τέταρτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, με τον πληθωρισμό να είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η αρμόδια επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ( FOMC ) της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ, (Federal Reserve), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Συγκεκριμένα, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, η FOMC ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 3,75% με 4%, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2008. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι στα υψηλά 40 ετών, στο 8,2% (Σεπτέμβριος).

Πάντως, παρά την άνοδο των επιτοκίων, με βάση αναλυτές, η αγορά εργασίας παρουσιάζει μια ανθεκτική εικόνα, όπως έδειξε και η έκθεση του ινστιτούτου ADP την Τετάρτη (02/11), αλλά και ισχυρό ρυθμό αύξησης των μισθών. Να σημειωθεί ότι η Fed αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων,

«Η συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια θα είναι κατάλληλες» τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Για τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων, η FOMC θα λάβει υπόψη τη συνολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις» επισημαίνεται.

Όπως αναφέρει το Reuters, η φρασεολογία στο ανακοινωθέν αντανακλά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την πολιτική της Fed, τον αντίκτυπό της στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να θέσουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα οι συνεχόμενες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Σχετικά Άρθρα