Βίντεο – ντοκουμέντο από το ναυάγιο στην Εύβοια- Διασώθηκαν 9, φόβοι για δεκάδες νεκρούς

 Βίντεο – ντοκουμέντο από το ναυάγιο στην Εύβοια- Διασώθηκαν 9, φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο – ντοκουμέντο από το ναυάγιο στην Εύβοια. Οι τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό αναφέρουν πως είναι, δυστυχώς, πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανείπωτη τραγωδία, καθώς οι 59 αγνοούμενοι μπορεί να παρασύρθηκαν με το σκάφος στον βυθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για σκάφος που ξεκίνησε από τη Σμύρνη και βυθίστηκε στο Στενό του Καφηρέα. Έχουν ήδη διασωθεί εννέα άτομα, τα οποία βρίσκονταν πάνω στη βραχονησίδα Μανδηλού, ενώ κατά δήλωσή τους στο ιστιοφόρο επέβαιναν 68 άτομα.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Ο κ. Κοκκάλας τόνισε ότι «η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλά δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σύμμαχός μας, καθώς πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ με ριπές ανέμου περίπου στα 9 μποφόρ. Έχουν διασωθεί εννέα άτομα από μια βραχονησίδα. Τους βρήκαμε βρεγμένους, είναι όλοι άνδρες. Κατά δήλωσή τους στο σκάφος επέβαιναν 68 άτομα, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει και παραπλέοντα σκάφη που συνδράμουν το Λιμενικό».

Όπως είπε, «στόχος είναι να διασώσουμε όσο περισσότερους γίνεται. Το σκάφος ξεκίνησε από τη Σμύρνη με προορισμό τα ιταλικά παράλια με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Ήταν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Οι διασωθέντες είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Αίγυπτο».

Ο κ. Κοκκάλας υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική. Βάζουν μετανάστες σε σκάφη που πλέουν με πολύ αντίξοες συνθήκες σε διεθνή ύδατα και εκμεταλλεύονται και το ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν ακόμα πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μέσω του 112, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους.

Εύβοια ναυάγιο

Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το σκάφος βρισκόταν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στενού Καφηρέα, ενώ Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχε στις έρευνες, εντόπισε και περισυνέλεξε εννέα (09) αλλοδαπούς άνδρες, από τη βραχονησίδα “ΜΑΝΔΗΛΟΥ” στενού Καφηρέα. Κατά δήλωση των ανωτέρω, επέβαιναν περί τα 68 άτομα σε Ι/Φ σκάφος, το οποίο βυθίστηκε νοτιοανατολικά της ως άνω βραχονησίδας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Άμεσα, ξεκίνησαν έρευνες με τη συμμετοχή ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικοπτέρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δύο παραπλέοντων πλοίων, ενώ η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 BF με ριπές άνεμου που φτάνουν τα 9 BF.

Σχετικά Άρθρα