Τουρκία: Επιμένει στο βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 Τουρκία: Επιμένει στο βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τις υποσχέσεις της Σουηδίας να πατάξει τους Κούρδους αυτονομιστές και είναι απίθανο να άρει τις αντιρρήσεις της στην προσπάθεια ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, αν δεν λάβει πιο αποφασιστικά βήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ Ομέρ Τσελίκ.

«Οι δηλώσεις της Σουηδίας είναι καλές, αλλά δεν επαρκούν έως ότου εφαρμοστούν», δήλωσε ο Τσελίκ αργά τη Δευτέρα. «Περιμένουμε να γίνουν πράξη».

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία -που αμφότερες ζήτησαν ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- να εκδώσουν υπόπτους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Οι δηλώσεις του Τσελίκ, ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αυτή την εβδομάδα και ενός ξεχωριστού ταξιδιού του νέου Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την επόμενη, έδειξαν ότι η Τουρκία δεν θα ευθυγραμμιστεί αυτόματα με τα άλλα μέλη της συμμαχίας και δεν θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για ένταξη.

Ο Στόλτενμπεργκ ενθάρρυνε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας, η οποία διαθέτει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης μετά τις ΗΠΑ. Ενώ μια συμφωνία τον Ιούνιο ώθησε τη διαδικασία προς τα εμπρός, επιτρέποντας σε 28 από τα 30 μέλη της συμμαχίας να επικυρώσουν την είσοδο των σκανδιναβικών εθνών, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν το έχουν κάνει ακόμα, σημειώνει το Bloomberg.

  • Ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συζητήσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ καθώς και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να υποδεχθεί τον Σουηδό πρωθυπουργό στην Άγκυρα στις 8 Νοεμβρίου. Ο Κρίστερσον είπε την Παρασκευή ότι η χώρα του «ασχολείται ολόψυχα στην τήρηση της συμφωνίας» που επιτεύχθηκε με την Τουρκία. «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι νόμιμος», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα