“Μυστικές” έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα ευρήματα

 “Μυστικές” έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα ευρήματα

Οι Αμερικανοί της ExxonMobil από κοινού με την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) εδώ και μια εβδομάδα πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks που κατέχουν «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», για τον εντοπισμό στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου . Οι δύο περιοχές έχουν γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο και οι εκτιμήσεις μιλούν για πλούσιες ποσότητες φυσικού αερίου.

  • «Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο, τόσο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας (επιθετική ρητορική και σύμφωνο με Λιβύη), ο αμερικανικός παράγοντας φροντίζει να δώσει δυναμικό παρών μέσω της ExxonMobil στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου», σύμφωνα με την ερμηνεία αξιόπιστων αναλυτών την ταχύτατη δράση του πετρελαϊκού κολοσσού.
  • Μέσα σε λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της TotalEnergies από το σχήμα με την ExxonMobil και την Helleniq Energy, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αποκτήσουν το μερίδιο των Γάλλων και είναι πλέον ο operator με ποσοστό 70% στις έρευνες της Κρήτης. Αμέσως κινήθηκαν ενημερώνοντας την ΕΔΕΥΕΠ για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των ερευνών τους και δύο μήνες μετά έπιασαν δουλειά…

Οι σεισμικές έρευνες στα blocks φαίνεται ότι πραγματοποιούνται από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift που χρησιμοποιείται από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες, νορβηγική PGS. Βρίσκεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic, στα θαλάσσια ύδατα της Κρήτης από τις 24 Οκτωβρίου και «σκανάρει» το υπέδαφος των παραχωρήσεων «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

  • Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πλοίο διενεργεί τρισδιάστατες έρευνες γεγονός που δείχνει πως η ExxonMobil επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σχετικά Άρθρα