Ισραήλ: Νετανιάχου βγάζουν τα exit polls – Πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής

 Ισραήλ: Νετανιάχου βγάζουν τα exit polls – Πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής

Οι κάλπες στο Ισραήλ βγάζουν δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νετανιάχου εάν βεβαίως επιβεβαιωθούν από το τελικό αποτέλεσμα.

Άνετα δείχνει να σχηματίζει κυβέρνηση ο μακροβιότερος πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς τα έξιτ πολς του δικτύου δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ και του Καναλιού 12 φέρουν το μπλοκ δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων που τον στηρίζουν πρώτο με 61 ως 62 έδρες.

Εάν αυτή η ένδειξη επιβεβαιωθεί και από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα τότε σχηματίζει άνετα την επόμενη κυβέρνηση, η οποία καθίσταται εφικτή μόνον με την εξασφάλιση τουλάχιστον 61 βουλευτών από το σύνολο των 120 της Κνέσετ.

Σε απόσταση έπεται ο κεντροδεξιός συνασπισμός μπλοκ των κομμάτων του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ με 54 ως 55 έδρες, γεγονός που ανάγκασε τον τελευταίο να συστήσει στους ψηφοφόρους του «υπομονή» μέχρι «τα τελικά αποτελέσματα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έξιτ πολ του κρατικού δικτύου ΚΑΝ, οι έδρες στην νέα 120μελή Κνέσετ μοιράζονται ως ακολούθως:

Λικούντ (Μπέντζαμιν Νετανιάχου) – 30 έδρες

Yesh Atid (Γιαΐρ Λαπίντ) – 22 έδρες

Θρησκευτικός Σιωνισμός (Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ) – 15 έδρες

Εθνική Ενότητα (Μπένι Γκαντς) – 13 έδρες

Shas – Υπερορθόδοξοι (Σεφαραδίτης) – 10 έδρες

Ιουδαϊσμός Τορά – Υπερορθόδοξοι (Ασκεναζί)– 7 έδρες

Israel Beitenu (Αβιγκντόρ Λίμπερμαν) – 5 έδρες

Εργατικό Κόμμα (της Μεράβ Μιχαέλι) – 5 έδρες

Ράαμ (Μανσούρ Αμπάς) – 5 έδρες

Μέρετς (Ζ. Γκαλόν) – 4 έδρες

Χαντάς – Ταλ (Ούντε και Τίμπι) – 4 έδρες

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες, αυτό φαίνεται πως ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών.

Σχετικά Άρθρα