“Βροχή” ερωτημάτων στον Οικονόμου για τον Πάτση με γενικόλογες απαντήσεις (vid)

 “Βροχή” ερωτημάτων στον Οικονόμου για τον Πάτση με γενικόλογες απαντήσεις (vid)

Πληθώρα ερωτημάτων χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα στην υπόθεση Πάτση, δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε… στα capital controls και τη «σκευωρία Novartis», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «σκανδαλολογία και εκστρατεία πολιτικής σπίλωσης», την οποία μάλιστα κατά τον ίδιο η κυβέρνηση απέκρουσε «με αποστομωτική σιγουριά».

Εδικότερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απευθύνθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα στον Γιάννη Οικονόμου καταρχάς από το Documento:

«Ποιες ακριβώς είναι για την κυβέρνηση οι επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας; Τι καινούργιο έχει έρθει στη δημοσιότητα από τις αποκαλύψεις του Documento και της Δημοκρατίας προ διετίας; Έχετε ελέγξει και τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος, για να βεβαιωθείτε πως πειθαρχούν στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχουν κάποια αντίστοιχη υπόθεση;»

Και η απάντηση Οικονόμου:

  • «Νομίζω ότι η ανακοίνωσή μας τα λέει όλα. Ορισμένες από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ήταν τέτοιες που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και με τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες θεωρούμε ότι τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη οφείλουν να πολιτεύονται. Είναι πολύ συγκεκριμένη και θα έλεγα κατανοητή και πλήρης η αιτιολόγηση του γιατί ο κ.  Πάτσης τέθηκε εκτός ΚΟ και κόμματος Νέας Δημοκρατίας»

Αναπάντητη παραμένει πάντως η αιτία της διαγραφής, αλλά και τι νέο αποκαλύφθηκε σήμερα σε σχέση με τις προ διετίας αποκαλύψεις, ούτε βέβαια και για το εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το Μέγαρο Μαξίμου δεσμεύονται πως στις τάξεις τους δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη περίπτωση Πάτση.

Αμέσως μετά δέχθηκε νέο ερώτημα, τόσο για το για ποιον λόγο η κυβέρνηση αγνόησε τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες που υπήρχαν εδώ και δύο χρόνια, αλλά και για το εάν η δικηγορική εταιρεία του εν λόγω βουλευτή έλαβε επιδοτήσεις από τα ΕΛΤΑ, όπως έχει αποκαλυφθεί, μετά τα προ διετίας δημοσιεύματα και καταγγελίες στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Όπως φαίνεται από την απάντηση του εκπροσώπου, ούτε σε αυτά τα ερωτήματα είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να παράσχει απαντήσεις.

«Σε ότι αφορά τους ελέγχους από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες νομίζω η ίδια η επιτροπή έχει απαντήσει και έχει δρομολογήσει τις ενέργειες που προβλέπονται και χρειάζονται από εκεί. Δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς για να απαντήσουμε. Είναι προφανές όμως ότι και η υπόθεση αυτή ανέδειξε σημαντικά κενά και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην επεξεργασία των πόθεν έσχες σε ότι αφορά την ταχύτητα» ήταν η απάντηση για τις καταγγελίες που υπηρχαν εδώ και χρόνια για τον βουλευτή. Κρίνοντας από την απάντηση του εκπροσώπου, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στις αντίστοιχες «λύσεις» του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός κρύβει τις ευθύνες του πίσω από την «ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου παρακολουθήσεων» αντί απαντήσεων για το σκάνδαλο.

  • «Από εκεί και πέρα μόλις είχαμε την καθαρή εικόνα αυτού που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή ότι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας πάρθηκαν οι πολύ καθαρές αποφάσεις που σας είναι γνωστές» επανέλαβε την απάντηση που έδωσε και στο δικό μας ερώτημα, με τα ερωτήματα συναδέλφων να επιμένουν.

«Την εταιρεία του την εισπρακτική την έχει χρόνια, αυτές τις εταιρείες. Πως είναι δυνατόν να το πήρατε τώρα χαμπάρι; Δηλαδή αυτό, το ότι τον κατεβάζετε υποψήφιο, ήταν σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, και τώρα σήμερα, οι εξηγήσεις που έχει δώσει είναι μη επαρκείς; Επιτρέπεται κάποιος, τέλος πάντων, να έχει εισπρακτική εταιρεία στη Νέα Δημοκρατία, ή όχι;» ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκαλώντας έκπληξη για το γεγονός πως απέφυγε να απαντήσει και στα παραπάνω ερωτήματα.

  • «Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω για το νομικό κώλυμα. Σίγουρα υπάρχει και νομική διάσταση, σε κάποιες από τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση. Από εκεί και πέρα, σας είπα και προηγουμένως, προφανώς και στο ζήτημα αυτό υπήρξε μια αστοχία, όταν έγινε η επιλογή των υποψηφίων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως και πολλά άλλα κόμματα έχουν εκατοντάδες υποψηφίους σε όλη τη χώρα. Προφανώς αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι έπρεπε να έχει γίνει πιο ενδελεχής και ουσιαστικός έλεγχος. Αναλάβαμε την ευθύνη και το κόστος αυτό, και όταν είχαμε την πλήρη εικόνα αυτής της ιστορίας, ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση που πήρε, η οποία σε ότι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τέτοιου είδους συμπεριφορές, είναι απόφαση οριστική» ανέφερε.

«Εμείς δεν διαγράφουμε και ξεδιαγράφουμε, ανθρώπους που αποκαλούν για παράδειγμα συναδέλφους τους “δολοφόνους”. Ούτε είναι σύνηθες στη Νέα Δημοκρατία να δίνεται πολιτική κάλυψη σε ανθρώπους που κατηγορούνται ή δικάζονται στο ανώτατο δικαστήριο για συμπεριφορές βαρύτατες σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας και των θεσμών» ανέφερε ακόμα ο Γ. Οικονόμου.

Τέλος, σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης, στον εκπρόσωπο τέθηκε και η αποκάλυψη του Documento πως ο Ανδρέας Πάτσης έχει αιτηθεί και έχει υπαχθεί σε ρύθμιση αναδιάρθρωσης οφειλών για σχεδόν 700 χιλ. ευρώ σε ΕΦΚΑ και δικαστικούς επιμελητές, με την «απάλειψη» βέβαια της αποκάλυψης της εφημερίδας. Παρόλα αυτά, στις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν, ο Γ. Οικονόμου επιφύλαξε μία ακόμα «μη απάντηση».

  • «Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με δραστηριότητες οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια και που ενδεχομένως έχουν γκρίζα σημεία, χωρίς αμφιβολία, θα αντιμετωπιστούν και θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Σε ότι αφορά την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, το θέμα του κ. Πάτση έχει απαντηθεί με την απόφαση αποπομπής από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το κόμμα μας, για τους λόγους για τους οποίους γράφει και η ανακοίνωση και σας ανέφερα και σήμερα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.