“Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ” – Οργή των νοσοκομειακών γιατρών – Παπανικολάου για ν/σ Γκάγκα: Νομιμοποιεί το φακελάκι

 “Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ” – Οργή των νοσοκομειακών γιατρών – Παπανικολάου για ν/σ Γκάγκα: Νομιμοποιεί το φακελάκι

Οι έντονες αντιδράσεις που αφορούν όσα προβλέπονται για την απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών αναμένεται να κορυφωθούν λόγω της προοπτικής εφαρμογής της διάταξης που πρότεινε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, για τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, στα οποία μέρος του κόστους θα επωμίζεται ο πολίτης, που ήδη, όμως, υφίσταται κρατήσεις για τη νοσοκομειακή του περίθαλψη.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Δεν αντιδρούν μόνο οι πολίτες, που με τον τρόπο αυτό, διπλοπληρώνουν για παροχές της «Δωρεάν Υγείας» στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Αντιδρούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί που χαρακτηρίζουν όλες τις διατάξεις που βρίσκονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο “απολύτως απαράδεκτες”, καθώς συνιστούν πλήρη κατάργηση της δημόσιας υγείας και για το λόγο αυτό εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις για σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Π. Παπανικολάου: “Νόμιμο φακελάκι” στα απογευματινά χειρουργεία

Εν αναμονή της πιλοτική εφαρμογής των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, μίλησε στο  libre, ο Πάνος Παπανικολάου Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εξηγώντας με το δικό του αποκαλυπτικό τρόπο, τι κόστος θα έχει για τον πολίτητο απογευματινό χειρουργείο και για ποιο λόγο το νέο νομοσχέδιο που θέτει σε διαβούλευση η κυβέρνηση «καταργεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και κάθε έννοια Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Η σχετική ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία και οι διατάξεις και για τον προσωπικό γιατρό περιλαμβάνονται στο νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2022, μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από την πρώτη στιγμή, τοποθετηθήκαμε αρνητικά στην πρόταση της κυβέρνησης για τα απογευματινά χειρουργεία χαρακτηρίζοντάς τη ‘απολύτως απαράδεκτη’, καθώς επιφορτίζεται ο  πολίτης (που ως ασφαλισμένος έχει καταβάλει εισφορές) με υπέρογκα πόσα, με στόχο να παρακαμφθούν μακρόχρονες λίστες παραμονής για χειρουργείο, οι οποίες όμως οφείλονται στην υποστελέχωση των νοσοκομείων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό… Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα ‘νόμιμο’ φακελάκι’, το οποίο για εμάς -έστω κι αν νομιμοποιείται τυπικά- παραμένει άνομο!».

Πόσο κοστίζει το απογευματινό χειρουργείο

«Από την άνοιξη, είχε διαρρεύσει το ύψος του ποσού που θα καταβάλει ο πολίτης (επίσημα, εφαρμοστική εγκύκλιο δεν έχουμε). Τότε, φημολογούνταν ότι ο ασφαλισμένος θα πληρώνει από την τσέπη του ένα ποσό το οποίο θα έχει ύψος 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου. Το ποσό αυτό –ανάλογα και το είδος της επέμβασης– μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Αν φέρω ένα παράδειγμα από τη δική μου ειδικότητά του νευροχειρουργού, μία απλή νευροχειρουργική επέμβαση για μικροχειρουργική δισκεκτομή έχει κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο από 4.500 ευρώ και πάνω (ανάλογα το περιστατικό), κάτι που σημαίνει ότι ο πολίτης σε μία τέτοια επέμβαση θα κληθεί να πληρώσει περίπου 1.350 ευρώ. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα, ακούγονται (χωρίς επισήμως να γνωρίζουμε κάτι) άλλα ποσά τα οποία είναι περίπου τα μισά από αυτό που ανέφερα. Αναφέρονται τα 600 με 700 ευρώ περίπου, δηλαδή για το 15% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, ποσά που ακόμα εξακολουθούν να είναι μεγάλα. Αυτό το ποσό διαρρέεται σαν πληροφορία που μπορεί να μην είναι ακριβής γιατί ίσως να αποτελεί μόνο την αμοιβή του χειρουργού και του αναισθησιολόγου. Μπορεί να μην είναι αυτό το συνολικό ποσό γιατί είναι σαφής η διάταξη ότι θα εισπράττει και το νοσοκομείο. Εμείς, είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά. Όλο το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο πρέπει να το καλύπτει αποκλειστικά ο ΕΟΠΥΥ. Φυσικά, ξέρουμε ότι δεν καταβάλει όσα οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και κάθε 2 με 3 χρόνια διαγράφονται τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία…».

«Το νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και κάθε έννοια Εθνικού Συστήματος Υγείας!»

«Η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί από τον Απρίλιο γίνεται ταυτόχρονα με την προσπάθεια να προωθηθεί προς τη Βουλή καινούργιος νόμος, ο οποίος -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Πλεύρη, ότι δε θα προχωρούσε- εισήχθη στην επίσημη διαδικασία διαβούλευσης opengov από την κυρία Γκάγκα στις 20 Οκτωβρίου που σημαίνει ότι από τις 3 Νοεμβρίου και μετά μπορεί να προωθηθεί στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια.
Το καινούργιο αυτό νομοσχέδιο ολοκληρώνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων, καθώς στα άρθρα 7 και 10 καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών που είναι η βασική η ιδρυτική αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 7 δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και στο άρθρο 10 προβλέπει ότι και γιατροί του ΕΣΥ ήδη υπηρετούντες μπορούν να προσλαμβάνονται σε ιδιωτικές κλινικές. Ουσιαστικά, δηλαδή, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥΣε συνδυασμό, η εφαρμογή της προηγούμενης διάταξης και το νέο νομοσχέδιο καταργούν κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και κάθε έννοια Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Η κυβέρνηση καλεί τους γιατρούς να πάρουν από την τσέπη του πολίτη όσα η ίδια τους χρωστάει»

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε τις διαρκείς, τα τελευταία χρόνια, καταγγελίες των εκπροσώπων των γιατρών, επειδή η πολιτεία συνειδητά (όπως τονίζουν) παραβιάζει τελεσίδικες αποφάσεις και του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου (τις οποίες δεν εφαρμόζει χωρίς καμία αιτιολόγηση) για την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2012 (πριν τις περικοπές του 2ου μνημονίου).

«Η κυβέρνηση είναι σαν να παραδέχεται, ουσιαστικά, ότι παρανομεί μη εφαρμόζοντας αυθαίρετα τις δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς μας και μας καλεί να συνεργαστούμε μαζί της ώστε να πάρουμε (Πολιτεία και γιατροί) τα οφειλόμενα από τις τσέπες των πολιτών, που ήδη καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για δεκαετίες! Αυτό είναι αισχρό και είμαστε κάθετα αντίθετοι με το καινούργιο νομοσχέδιο και με την προηγούμενη διάταξη!».

Σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των γιατρών κατά του νέου νομοσχεδίου

Όπως αποφάσισε ομόφωνα, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, θα υπάρξει μία πρώτη διαμαρτυρία για το καινούργιο νομοσχέδιο αλλά και για την προσπάθεια εφαρμογής της διάταξης του προηγούμενου νομοσχεδίου για τα απογευματινά χειρουργεία, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, με στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 2μμ. Να αναφερθεί, τέλος, ότι στις 2:30μμ τη Δευτέρα υπάρχει ήδη προγραμματισμένο ραντεβού με την κυρία Γκάγκα, για να εκθέσουμε με τις θέσεις μας για το καινούργιο νομοσχέδιο»._ 

Σχετικά Άρθρα