Εικόνες ντροπής στη δίκη για το Μάτι – Δεν χωρούν στη δικαστική αίθουσα – Κρέμονται από τα παράθυρα – Διακόπηκε η διαδικασία

 Εικόνες ντροπής στη δίκη για το Μάτι – Δεν χωρούν στη δικαστική αίθουσα – Κρέμονται από τα παράθυρα – Διακόπηκε η διαδικασία

Εικοσιένας κατηγορούμενοι, 200 και πλέον μάρτυρες, δεκάδες δικηγόροι, δημοσιογράφοι, συγγενείς θυμάτων και ντροπή για τη δικαιοσύνη αφού παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστά όλα αυτά δεν φρόντισαν να βρουν μια δικαστική αίθουσα με τον κατάλληλο χώρο… Οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν πώς και πώς να αρχίσει η δική, να αποδοθούν οι ευθύνες, για να ηρεμήσουν οι ίδιοι και οι ψυχές των 104 ανθρώπων που χάθηκαν. Τίποτε από αυτά όμως δεν ήταν ικανά για να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στην εξεύρεσή μιας λύσης για την ορθή διεξαγωγή της δίκης, όσον αφορά το θέμα της δικαστικής αίθουσας. Η διαδικασία διακόπηκε.

Φτάνοντας στο κτίριο 9, οι μάρτυρες βρέθηκαν αντίκρισαν τη μικρή αίθουσα του δικαστηρίου που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της δίκης. Το αποτέλεσμα ήταν απογοήτευση και μια λέξη να βγαίνει από τα στόματά όλων: «ντροπή».

Όπως έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις, η Πολιτεία γνώριζε και όφειλε εγκαίρως να έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή αυτής της δίκης. Κι όμως, η πραγματικότητα τους διέψευσε, καθώς στην αίθουσα που έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης της ζωής τους, δεν μπορεί να χωρέσει ούτε καν τους κατηγορούμενους. Όσο για τους δικηγόρους των δυο πλευρών, τους μάρτυρες, το ακροατήριο και τους εκπροσώπους του Τυπου, ούτε λόγος να γίνεται για θέση μέσα στην αίθουσα. Μάλιστα υπήρξαν δικηγόροι που …παρακολούθησαΝ την έναρξη της δίκης πίσω από τα…κιγκλιδώματα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δήλωσή παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, θα ξεκινήσει η εξέτασή των μαρτύρων. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου, με τους δικηγόρους να ζητούν τη μεταφορά της δίκης στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου.

Σχετικά Άρθρα