Βραζιλία-εκλογές: Προβάδισμα για Λούλα- Φόβοι για εμφύλια διαμάχη με τον Μπολσονάρο να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα

 Βραζιλία-εκλογές: Προβάδισμα για Λούλα- Φόβοι για εμφύλια διαμάχη με τον Μπολσονάρο να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα

Από το ντιμπέϊτ Μπολσονάρο-Λούλα/Reuters

Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας ολοκληρώθηκε και η ψηφοφορία της σημερινής Κυριακής γίνεται αμφίροπη, όπως έδειξαν αρκετές έρευνες κοινής γνώμης το Σάββατο, με τον ακραία δεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου να μειώνει το ελαφρύ πλεονέκτημα για τον αριστερό αντίπαλο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, έρευνες από τους δημοσκόπους Datafolha και Quaest έδειξαν τον Λούλα με 52% των έγκυρων ψήφων έναντι 48% για τον Μπολσονάρο, χαμηλότερα από το προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων τρεις ημέρες πριν, θέτοντας τον υφιστάμενο σε απόσταση αναπνοής από μια νίκη από πίσω.

Μια έρευνα από την εταιρεία δημοσκόπησης MDA έδειξε ότι το πλεονέκτημα του Λούλα διολισθαίνει σε μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες, ίσο με το περιθώριο σφάλματος για τη δημοσκόπηση που ανατέθηκε από το λόμπι του τομέα των μεταφορών CNT.

Η IPEC έδειξε τους αριστερούς να προηγούνται κατά 54% έως 46% των έγκυρων ψήφων, εξαιρουμένων των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και εκείνων που σχεδιάζουν να ψηφίσουν άκυρο. Η AtlasIntel, έδειξε το προβάδισμα του Λούλα να διατηρείται στις 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, φοβούνται πως το αποτέλεσμα των εκλογών, εφόσον επικρατήσει τελικά ο Λούλα, μπορεί να οδηγήσει σε μία εμφύλια διαμάχη. Η απελευθέρωση της οπλοκατοχής από τον Μπολσονάρο καθιστά ακόμα πιο έκρυθμη την κατάσταση.

Πριν από μια εβδομάδα, ένα από τα στελέχη του Μπολσονάρο άνοιξε πυρ εναντίον ομοσπονδιακών αστυνομικών που επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

Μία από τους στενότερους συνεργάτες του, η βουλευτής Κάρλα Ζαμπέλι, κυνήγησε έναν υποστηρικτή του Λούλα σε εστιατόριο του Σάο Πάολο υπό την απειλή όπλου μετά από πολιτική διαμάχη στο δρόμο, όπως έδειξαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ζαμπέλι είπε στους δημοσιογράφους ότι εν γνώσει της αψήφησε έναν εκλογικό νόμο που απαγορεύει την οπλοκατοχή 24 ώρες πριν από τις εκλογές.

Η τελευταία δημοσκόπηση (από την MDA για την Συνομοσπονδία Συγκοινωνιών) δίνει 51,1% στον Λούλα και 48,9% στον Μπολσονάρο, ενώ όλες οι προηγούμενες έδειχναν μεγαλύτερο προβάδισμα του Λούλα. Ο νυν πρόεδρος έχει απειλήσει πολλές φορές ότι δεν θα δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών και ο γερουσιαστής γιος του είπε προ ημερών ότι ο πατέρας του είναι θύμα της «χειρότερης εκλογικής απάτης όλων των εποχών».

Η Ουάσιγκτον, πάντως, έχει προειδοποιήσει τον Μπολσονάρο να μην υπονομεύσει τη δημοκρατία στη χώρα του, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών

Σχετικά Άρθρα