Πανικός σε συναυλία στο Κονγκό: Τουλάχιστον 11 άτομα ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία

 Πανικός σε συναυλία στο Κονγκό: Τουλάχιστον 11 άτομα ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία

Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν το Σάββατο – οι περισσότεροι από ασφυξία – σε ένα υπερπλήρες στάδιο της Κινσάσα, όπου έδινε συναυλία ο γνωστός Κονγκολέζος τραγουδιστής Φάλι Ιπούπα.

Το Στάδιο των Μαρτύρων είναι χωρητικότητας 80.000 θεατών, όμως υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 άτομα είχαν μπει μέσα. Κάποιοι από τους θεατές πέρασαν δια της βίας στις θέσεις των επισήμων. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 10 από αυτούς από ασφυξία. Άλλοι επτά τραυματίστηκαν, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Ασέλο Οκίτο.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εκτοξεύσει δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος στους δρόμους έξω από το στάδιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι για τη συναυλία.

Ο αριθμός των θεατών μέσα στο στάδιο ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνον που θα μπορούσαν να ελέγξουν οι αστυνομικοί και το προσωπικό της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Ο Ιπούπα έχει γεννηθεί στην Κινσάσα, αλλά είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο.

Το 2020 η γαλλική αστυνομία εκκένωσε τον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντε Λιόν στο Παρίσι, αφού κάποιοι άναψαν φωτιές στην περιοχή, πριν από μια προγραμματισμένη συναυλία του Ιπούπα.