Γιατί το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας ζήτησαν να συναντήσουν τον Συνήγορο του Πολίτη

 Γιατί το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας ζήτησαν να συναντήσουν τον Συνήγορο του Πολίτη

Η επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας (φωτό επάνω από το AP/Καθημερινή) σήμερα στην Αθήνα (αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη) έχει ενδιαφέρον που υπερβαίνει το αδιάφορο, συνήθως, πρωτόκολλο βασιλικών επισκέψεων. Το αίτημα, δε, το οποίο έγινε προφανώς αποδεκτό, να συναντήσουν τον Συνήγορο του Πολίτη, είναι, αναμφίβολα, ασύνηθες, ίσως δε υποκρύπτει την ανησυχία τους για την αξιοποίηση κονδυλίων που έχουν διαθέσει για κοινωνικές δομές στην Ελλάδα.

Η Ολλανδία έχει χρηματοδοτήσει έργα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και δη ανηλίκων και το βασιλικό ζεύγος θέλει να ελέγξει την κατάστασή τους. Οι δε συναντήσεις που θα κάνει το βασιλικό ζεύγος αιφνιδιάζουν ως προς τα καθ’ ημάς ισχύοντα: Θα είναι, βέβαια με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και, κατά σειρά, με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη και, στην Τεχνόπολη, με τον δήμαρχο Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”:

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν ο Βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος (Willem-Alexander) και η Βασίλισσα Μάξιμα (Máxima) της Ολλανδίας, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Αθήνα θα ξεκινήσει την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβούν στις 09.35 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα λάβει χώρα η επίσημη Τελετή Υποδοχής, καθώς και η Τελετή παρασημοφόρησης του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας και της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, στις 09:45 θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του κυρίου Παύλου Κοτσώνη με τον Βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο και την Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας. 

Στη συνέχεια, στις 10.30, το βασιλικό ζεύγος θα έχει συνάντηση με τους Συνηγόρους του Πολίτη Ελλάδας και Ολλανδίας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και στις 13.30 θα επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Στις 15.00 θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην Τεχνόπολη και θα ακολουθήσει δεξίωση της Ολλανδικής κοινότητας.

Το βράδυ στις 20:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας.

Η δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης, περιλαμβάνει στις 09.35 συμμετοχή του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη βία κατά των γυναικών, στο φουαγιέ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αμέσως μετά στις 11.00 θα παραστούν στον 14ο Διαγωνισμό καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας «The Squeeze» στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 12.25 είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα» και στις 15.00 σε σχολική μονάδα και δομές φιλοξενίας ανηλίκων.

Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η Ανταποδοτική εκδήλωση του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Μέγαρο Μουσικής.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ο Βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας θα μεταβούν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την επίσημη επίσκεψή τους στη χώρα μας.