Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη “έχασε” 145 δισ σε 10 χρόνια- Μεγαλύτερες οι απώλειες στην Ελλάδα

 Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη “έχασε” 145 δισ σε 10 χρόνια- Μεγαλύτερες οι απώλειες στην Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που σχετίζονται με το κλίμα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε οικονομικές απώλειες. Τέτοια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, των πλημμυρών και των καταιγίδων, έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, ο κινητός μέσος όρος 30 ετών των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με το κλίμα δείχνει μια σαφή τάση, αυξάνοντας σχεδόν 2% ετησίως την τελευταία δεκαετία. Αυτές είναι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που αναδημοσίευσε η Eurostat.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες ύψους 91 ευρώ ανά κάτοικο, υπέρ-τριπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου εδώ. Και βρισκόμαστε μόνον στον πρόλογο μιας εποχής όπου τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο ακραία, όλο και πιο συχνά, εφ’ όσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που οδηγεί σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα.

Λίγες μέρες πριν την 27η διεθνή διάσκεψη για το κλίμα (COP27) στο Σαρμ-Ελ-Σείχ, άλλωστε, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία και η Γερμανία ζουν τον θερμότερο Οκτώβριο της ιστορίας, με το 2022 να έχει πιθανότητες να αποδειχθεί, για την περιοχή αυτή του κόσμου, η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, εδώ. Αυτό το ανύπαρκτο φθινόπωρο είναι ευχάριστο μεν να το ζεις και οικονομικά ευνοϊκό απέναντι στην ενεργειακή κρίση, αλλά ανησυχητικά αφύσικο κλιματικά. Στον αντίποδα η Αυστραλία, την περασμένη εβδομάδα χτυπήθηκε πάλι από φονικές πλημμύρες, για πέμπτη φορά τους τελευταίους 19 μήνες.

Στοιχεία EUROSTAT

Η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα ανά κάτοικο

Το 2020, οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα ανήλθαν σε 27 ευρώ ανά κάτοικο της ΕΕ . Το κράτος μέλος με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο (σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ) ήταν η Ελλάδα (91 ευρώ ανά κάτοικο), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (62 ευρώ) και την Ιρλανδία (42 ευρώ). Οι χαμηλότερες απώλειες ανά κάτοικο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7 € ανά κάτοικο), τη Σλοβενία ​​και τη Σλοβακία (4 € και οι δύο).

Οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα είναι ένας από τους δείκτες στο διαδραστικό εργαλείο οπτικοποίησης της Eurostat που  εμφανίζει σχετικά στατιστικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία . Παρουσιάζει μια επισκόπηση 26 δεικτών που χωρίζονται σε 3 βασικά θέματα: Μείωση των επιπτώσεών μας στο κλίμα, προστασία του πλανήτη και της υγείας μας και επιτρέποντας μια πράσινη και δίκαιη μετάβαση.