Συγκλονίζει η ιστορία της Φωτεινής – Από άστεγη ναρκομανής, καθηγήτρια στην Ιατρική – Τα γερά “χαστούκια”

 Συγκλονίζει η ιστορία της Φωτεινής – Από άστεγη ναρκομανής, καθηγήτρια στην Ιατρική – Τα γερά “χαστούκια”

Για 18 ολόκληρα χρόνια η Φωτεινή υπήρξε εθισμένη στα ναρκωτικά, ενώ μάλιστα κάποια στιγμή κατέληξε και στη φυλακή. Η μοίρα όμως της επεφύλασσε εκπλήξεις, αφού σε ηλικία 37 ετών αποφάσισε να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή της και από άστεγη, εξαθλιωμένη και αβοήθητη να γίνει… καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή.

Η 58χρονη, σήμερα, Φωτεινή τα έχει αφήσει όλα πίσω της και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο. Μιλώντας στο T-Live, περιγράφει τις δυσκολίες που πέρασε όντας άστεγη και στέλνει το δικό της μήνυμα για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

«Όταν ήρθε η χρήση δεν υπήρχε κανείς στη ζωή μου»

«Ήταν πολύ δύσκολες οι στιγμές που δεν είχες να κάνεις τη δόση σου, οι στιγμές που μπορεί να ήσουν θύμα κλοπής και να σου έπαιρναν τη δόση σου και να αντιμετώπιζες στερητικά. Οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα, μένοντας μόνη της το βράδυ, όντας άστεγη. Μεγάλωσα από τα 2,5 χωρίς πατέρα και από τα 16 χωρίς μητέρα. Οπότε όταν ήρθε η χρήση δεν υπήρχε κανείς στη ζωή μου», εξομολογείται.

Και προσθέτει: «Μεγάλωνα με τη γιαγιά και τον αδερφό μου, που ήταν μικρότερος από μένα. Στην ουσία δεν υπήρχε κάποιο οικογενειακό περιβάλλον που θα νοιαζόταν για το τι κάνω και το αν είμαι καλά ή αν έχω μπλέξει. Ήταν ένας τρόπος να τραβήξω το ενδιαφέρον και να δηλώσω παρούσα σε αυτούς που δεν με έβλεπαν ή δεν με νοιάζονται. Ήταν μια κραυγή αγωνίας, μια κραυγή βοήθειας».

Για 11 μήνες η Φωτεινή βρέθηκε στη φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών. Αφορμή για να επιστρέψει και πάλι στη ζωή της ήταν ο θάνατος του συζύγου της από υπερβολική δόση. Αυτά ήταν τα δύο σημαντικά γεγονότα που λειτούργησαν ως αφύπνιση για εκείνη, σαν ένα γερό χαστούκι που την επανέφερε στην ζωή.

«Σταμάτησα να κάνω χρήση ουσιών και ξεκίνησα να κάνω χρήση… πτυχίων. Βρήκα ένα νόημα μέσα από τη συνεχή βελτίωση. Έδωσα Πανελλήνιες το 2006, πέρασα Κοινωνιολογία, έκανα μεταπτυχιακό, τελείωσα πρώτη σε βαθμολογία στο Μεταπτυχιακό», δηλώνει χαρακτηριστικά η Φωτεινή, που κατάφερε να φτάσει στο σημείο να διδάσκει στην Ιατρική Σχολή.