Eurostat: Κλιματική αλλαγή – Η Ελλάδα πρώτη με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο

 Eurostat: Κλιματική αλλαγή – Η Ελλάδα πρώτη με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο

Την τελευταία δεκαετία, τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα, οι πλημμύρες, οι καταστροφικές καταιγίδες και γενικά τα έντονα και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ.

Τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο που σχετίζονται με το κλίμα και τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη μας, κατέγραψε η Ελλάδα το 2020, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Μάλιστα η χώρας μας κατέγραψε σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες απώλειες ανά κάτοικο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και πιο συγκεκριμένα, 91 ευρώ ανά κάτοικο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (62 ευρώ) και την Ιρλανδία (42 ευρώ). Οι χαμηλότερες απώλειες ανά κάτοικο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7 ευρώ ανά κάτοικο), τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (αμφότερες 4 ευρώ ανά κάτοικο).

Κατά μέσο όρο η ΕΕ, το 2020, κατέγραψε οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα στα 27 ευρώ ανά κάτοικο.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε οικονομικές απώλειες. Τέτοια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, των πλημμυρών και των καταστροφικών καταιγίδων, έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, ο μέσος όρος 30 ετών των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με το κλίμα δείχνει μια σαφή τάση, καθώς αυξάνεται σχεδόν 2% ετησίως την τελευταία δεκαετία, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Το 2020, οι συνολικές οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα ήταν 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο ύψος αυτών των απωλειών καταγράφηκε το 2017 (27,9 δισεκατομμύρια ευρώ), υπερδιπλάσια από αυτή του 2020, ως αποτέλεσμα των καύσωνα που καταγράφηκαν στην Ευρώπη που προκάλεσε εκτεταμένη ξηρασία και μεγάλες πυρκαγιές. Η χαμηλότερη συνολική απώλεια παρατηρήθηκε το 2012 (3,7 δισ. ευρώ).

Σχετικά Άρθρα