Ερντογάν: “Η Τουρκία θα γίνει ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη” – “Ο αιώνας της Τουρκίας”

 Ερντογάν: “Η Τουρκία θα γίνει ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη” – “Ο αιώνας της Τουρκίας”

Σε μια μεγάλη εκδήλωση με την ονομασία «Αιώνας της Τουρκίας», την οποία διοργάνωσε το AKP, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέπτυξε τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει για τη χώρα του. Αν και δεν εκτόξευσε κάποια από τις συνηθισμένες του απειλές σε βάρος της Ελλάδας, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις… επιτυχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στον Αλλάχ και στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Παράλληλα, ευχαρίστησε από το βήμα τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πνευματικό ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» και κυβερνητικό του εταίρο, ενώ υποστήριξε πως θα κάνει την Τουρκία μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο σε όλους τους τομείς. «Αυτή τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες και ζωτικής σημασίας προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας μας με το πρόγραμμα του Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε και με τον εορτασμό 99 χρόνων εγκαθίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.

«Ελπίζουμε, με την υπερηφάνεια της 99ης επετείου της Δημοκρατίας μας, θα χαράξουμε τον αιώνα της Τουρκίας στην εθνική μας μνήμη. Μπήκαμε στον 19ο αιώνα μετά από μια επίθεση που ήθελε να βάλει τέλος στην 900χρονη ύπαρξή μας στα εδάφη της Ανατολίας όσοι ήθελαν να θάψουν το έθνος μας στην ιστορία μαζί με το οθωμανικό κράτος, αυτή τη φορά δεν μας αντιμετώπισαν άμεσα όπως στο Τσανάκκαλε ή στο Κουτ’ούλ Αμαρέ. Επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ανατολία χρησιμοποιώντας το όχημα», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν στην ομιλία του.

«Το γεγονός ότι ξανανοίξαμε την Αγία Σοφία, που ήταν όνειρο γενεών, ως τζαμί σύμφωνα με την ανάθεση του Φατίχ, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία. Είναι μια αλήθεια σε αυτή την ιστορική περίοδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε πολίτη που στέκεται δίπλα μας. Τι λέει ο σουλτάνος της καρδιάς; “Αυτός που περπατά με αγάπη κουβαλάει τον κόσμο στην πλάτη του. Αυτός που περπατά χωρίς αγάπη κουβαλάει ένα πτώμα ως σώμα”. Ναι, φέραμε τη χώρα μας στους στόχους της περπατώντας με αγάπη αυτά τα 20 χρόνια, κάναμε το έθνος μας να πετύχει τα όνειρά του», τόνισε σε άλλο σημείο.

Επιπλέον, στη διάρκεια του λόγου του ο Ερντογάν αναφέρθηκε αρκετές φορές σε εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται την Τουρκία και που επιχειρούν με διάφορα «οχήματα» τη διάσπασή της. Όπως τόνισε, στα 20 χρόνια διακυβέρνησης του δεν ήταν όλα ρόδινα και υπήρξαν δυσκολίες, όμως, όπως ο ίδιος σχολίασε αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος για έναν νέο «αιώνα της Τουρκίας» στον οποίο η χώρα του θα γίνει μια από τις 10 μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη.

Τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας Ερντογάν

«Αυτή τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες και ζωτικές προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας μας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το έθνος μας θα μεταφέρει τον Τουρκικό Αιώνα στην κορυφή» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην έναρξη της ομιλίας του και συνέχισε:

«Ελπίζω να γίνουμε μάρτυρες της οικοδόμησης αυτού του οράματος των νέων μας, στους οποίους θα παραδώσουμε τις υπηρεσίας μας και τη σημαία μας για να φτάσει το έθνος μας στον νέο τουρκικό αιώνα. Πέρα από αυτό, θα ήθελα επίσης να είναι γνωστό ότι δεν έχουμε κοσμικές ανησυχίες και προσδοκίες».

Το ευχαριστώ στον Μπαχτσελί

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, δεν ξέχασε τον συγκυβερνήτη του και αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτεσλί.

«Εκ μέρους μου και των φίλων μου, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον αξιότιμο Πρόεδρο του MHP, Devlet Bahçeli και τους φίλους του, και για την ειλικρινή και ισχυρή υποστήριξή τους που παρέχει κάτω από την ομπρέλα της Λαϊκής Συμμαχίας, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε εδώ μαζί σήμερα», ανέφερε.

Αγαπητέ μου, τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ παρέχουμε στη χώρα μας έργα και υπηρεσίες σε κάθε τομέα από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία, από τη δικαιοσύνη μέχρι την ασφάλεια, από τις μεταφορές στην ενέργεια, υπήρξαν έργα που δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε.

Ένα από αυτά είναι οι προσπάθειές μας να έχουμε ένα εντελώς νέο πολιτικό ελευθεριακό σύνταγμα. Η διάρκεια ζωής του συντάγματος μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου έχει ήδη λήξει. Το γεγονός ότι πρωτοστατήσαμε σε πολλές συνταγματικές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεών μας δεν μας εμποδίζει να δούμε τις ελλείψεις σε αυτό το θέμα. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση απέτυχαν λόγω της έλλειψης υποστήριξης της αντιπολίτευσης στο κοινοβουλευτικό στάδιο και ορισμένες έμειναν απλώς ως προτάσεις», συνέχισε.

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις ελευθερίες του καθενός από τους πολίτες μας, να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας βλέπουν το μέλλον τους με ελπίδα και να τους προετοιμάσουμε με τρόπο που θα ταιριάζει στον νέο Τουρκικό αιώνα.

Ετοιμάσαμε μια πρόταση συνταγματικής τροποποίησης για τη μαντίλα, την οποία θα την παρουσιάσουμε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα φροντίσουμε να αφαιρεθεί αυτό το θέμα από την ημερήσια διάταξη της χώρας μας».

Η χώρα μας θα γίνει ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη

«Θα εξυψώσουμε τον Τουρκικό Αιώνα κάνοντας τη χώρα μας ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη στον κόσμο σε όλους τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του στρατού και της διπλωματίας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για το όραμά του για το μέλλον της χώρας του.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να ενισχύσουμε τη θέση της δημοκρατίας που έδωσε το όνομά της στη δημοκρατία μας, δηλαδή στο λαό μας, ως κύριο θέμα της πολιτικής και της διοίκησης. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να επιβεβαιώσουμε το δικαίωμα του λαού μας να έχει όλες τις ευκαιρίες που του αξίζουν.

Καθώς συμπληρώνουμε τα 99 χρόνια της δημοκρατίας μας και φτάνοντας στα 100 το 2023, μοιραζόμαστε με όλους με ανοιχτά αυτιά και μέσα από την καρδιά μας ότι θα αφιερώσουμε όλη μας την προσοχή, την ενέργεια και τις προσπάθειές μας στην οικοδόμηση του Τουρκικού Αιώνα. Μοιραζόμαστε με όλη την ανθρωπότητα ότι ο Τουρκικός Αιώνας θα φέρει δημοκρατία, ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία σε όλα τα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας από την περιοχή μας. Μακάρι να οδηγήσει σε πολλά ακόμη καλά βήματα», ανέφερε.

Αν και έχουμε εξαλείψει τις περισσότερες από τις ελλείψεις που είχαμε για αιώνες, με όσα κάναμε τα τελευταία 20 χρόνια, δεν το θεωρούμε αρκετό. Βρισκόμαστε σε ένα τόσο κρίσιμο κατώφλι που με τα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και πέρα ​​είτε θα κατεβάσουμε τη θέση μας στις πρώτες σειρές αυτού του «πρωταθλήματος» είτε θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να γυρίσουμε ξανά πίσω. Καθώς οδηγούμε τη χώρα μας σε διαχρονικούς στόχους με το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας, βρισκόμαστε κάτω από ένα βάρος που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

Στη συνέχεια, στο μανιφέστο του ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τι έχει γίνει στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια για το κοινωνικό κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες υγείας, την κοινωνική ασφάλιση, τις μεταφορές και τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και στους τομείς της περιβαλλοντικής αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής.

erdogan

Αναφορικά με το κοινωνικό κράτος ο Ερντογάν ανέφερε:

«Ο πολίτης που πηγαίνει στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας, λαμβάνει μια υπηρεσία που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, στην υψηλότερη ποιότητα και δωρεάν. Κάθε είδους υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κατ’ οίκον φροντίδας, παρέχονται στους μειονεκτούντες πολίτες μας».

«Χάρη στις σιωπηλές επαναστάσεις, όλα τα τμήματα που έχουν περιθωριοποιηθεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο.

Μια τέτοια επανάσταση νοοτροπίας θα εφαρμόσουμε στον αιώνα της Τουρκίας, όπως η επανάσταση των δημοσίων υπηρεσιών που έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια».

Αναφορικά με το εμπόριο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε:

Στο εμπόριο; Ενώ αυξήσαμε τις εξαγωγές μας από 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια, τις επεκτείναμε σε 228 χώρες και περιοχές στον κόσμο και αυξήσαμε τον όγκο του εξωτερικού εμπορίου μας στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Υποστηρίξαμε και δυναμώσαμε τους τεχνίτες μας, τους οποίους θεωρούμε ως τη ραχοκοκαλιά του έθνους μας εδώ και χίλια χρόνια, με όλα τα μέσα.

Στην αμυντική βιομηχανία, πέρα από την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, έχουμε γίνει μια χώρα που μπορεί να εξάγει προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας σε 170 χώρες, ειδικά UAV, SİHA, χερσαία οχήματα και ναυτικές πλατφόρμες, ανέφερε.

Ο αιώνας της Τουρκίας θα είναι ένας αιώνας Ειρήνης

«Σε αντίθεση με εκείνους που δεν έχουν άλλη προτεραιότητα από τη δική τους ασφάλεια και ευημερία, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη στο κοινό κλίμα που θα δημιουργήσουμε μαζί με την περιοχή μας και ολόκληρο τον κόσμο» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο αιώνας της Τουρκίας είναι ο αιώνας της επιτυχίας. Με την έμπνευση που λάβαμε από τους προγόνους μας που έκαναν αυτά τα εδάφη πατρίδα μας, δεν αμφιβάλλουμε ότι έχουμε την αυτοπεποίθηση, την οξυδέρκεια, την επιμονή και την ικανότητα να ολοκληρώσουμε με επιτυχία κάθε αγώνα που μπαίνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τη χώρα μας στην κορυφή τον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας μας εισάγοντας πολλές ακόμη επιτυχίες, πολλές περισσότερες «πρωτιές».

Ο αιώνας της Τουρκίας είναι ο αιώνας της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας. Η χώρα μας, που έχει αποκτήσει τη δύναμη του λόγου, της επιρροής, της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο, το έχει πετύχει χάρη στο κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας που εγγυόμαστε με το Προεδρικό κυβερνητικό μας σύστημα.

«Ο αιώνας της Τουρκίας είναι ο αιώνας της ανάπτυξης»

Απέναντι σε παγκόσμιες κρίσεις καταφέραμε να κάνουμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό άλμα στην ιστορία μας», συνέχισε στην ομιλία του ο Ερντογάν.

«Καταφέραμε επίσης να προστατεύσουμε τις δικές μας προτεραιότητες. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις υποδομές που έχουμε συγκεντρώσει με τη χώρα μας με 81 επαρχίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής σε κάθε τομέα, και μάλιστα θα την φέρουν μπροστά από τις ανεπτυγμένες χώρες σε ορισμένους τομείς»

Μετατρέποντας την παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία, βρισκόμαστε στα πρόθυρα να πραγματοποιήσουμε μια νέα οικονομική και κοινωνική αναπτυξιακή τομή που θα φέρει τη χώρα μας στους βασικούς της στόχους. Καθώς αυξάνουμε το εθνικό μας εισόδημα, θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μας από όλα τα κοινωνικά στρώματα λαμβάνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αξίζει.

«Σήμερα είμαστε δυνατοί, αύριο θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε νέα έργα, νέα προγράμματα, νέα έργα και νέες υπηρεσίες για μια Τουρκία όπου όλοι οι άνθρωποι μας θα κοιτάζουν το μέλλον της με εμπιστοσύνη» είπε με έμφαση ο Τούρκος ηγέτης λίγο πριν αποκαλύψει το νέο Σύνταγμα πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνησή του.

Το νέο Σύνταγμα

Στην ομιλία του ο Ερντογάν αποκάλυψε τις πτυχές για το νέο Σύνταγμα της χώρας στον νεοτουρκικό Αιώνα που ξημερώνει.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Σε όλη μας τη ζωή, έχουμε εργαστεί και αγωνιστεί για την οικοδόμηση μιας πολιτικής και κοινωνικής τάξης στην οποία υπερέχει το σωστό και όχι το ισχυρό. Διασφαλίζοντας ότι οι θεμελιώδεις ελευθερίες μπορούν να ασκηθούν πλήρως, θέλουμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας που θα είναι η εγγύηση του δίκαιου και η άσκηση των δικαιωμάτων. Για αυτό, θα ενεργοποιήσουμε περαιτέρω τους κανονισμούς που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα, τους νόμους και το μέλλον κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως καταγωγής και πεποιθήσεων», ανέφερε.

«Σήμερα είμαστε δυνατοί, αύριο θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε νέα έργα, νέα προγράμματα, νέα έργα και νέες υπηρεσίες για μια Τουρκία όπου όλοι οι άνθρωποι μας θα κοιτάζουν το μέλλον της με εμπιστοσύνη», ήταν το μήνυμά του.

Τέλος, σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του ήταν το κάλεσμα στη δημιουργία μιας νέας Τουρκίας η οποία όπως είπε, θα έχει μια συμμετοχική δημοκρατική ταυτότητα.

«Θέλουμε να κάνουμε την 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας το σημείο καμπής μιας νέας εποχής που θα αλλάξει την πολιτική στην Τουρκία. Κάθε συνεισφορά στον Τουρκικό Αιώνα είναι πολύτιμη για εμάς. Ας μιλήσουμε για τον Αιώνα της Τουρκίας μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2023, ας συζητήσουμε και ας καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Ας δημιουργήσουμε μαζί το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας, ας το χτίσουμε μαζί. Ας μετατρέψουμε τον Τουρκικό Αιώνα σε νέο έδαφος εθνικής συμφιλίωσης. Ας στεφανώσουμε τη δημοκρατία μας στον Τουρκικό Αιώνα με μια συμμετοχική δημοκρατική ταυτότητα. Ας καθαρίσουμε τη χώρα μας από κάθε λογής μεγαλομανία που μας τρώει και καταναλώνει την ενέργειά μας εδώ και έναν αιώνα και ας επανατοποθετήσουμε τον άξονα της πολιτικής μας στην εργασία.

Ας καθιερώσουμε μια κατανόηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στη βάση της πλήρους ισότητας ευκαιριών. Ας ξεκινήσουμε την περίοδο της ανόδου της χώρας μας, η οποία χαρακτηρίζεται από οπισθοδρόμηση, στασιμότητα και κατάρρευση εδώ και αιώνες. Ας κάνουμε τη χώρα μας ένα μέρος όπου θα ακούει ο ένας τον άλλον. Ας κάνουμε τον Τουρκικό Αιώνα σύμβολο της εξέλιξής μας σε μια χώρα που κάνει τη διαφορά, κάνει αισθητή τη διαφορά της. Ας φέρουμε το κράτος της αρετής και της δικαιοσύνης στην κορυφή στον νέο Τουρκικό Αιώνα», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα