Σκάνδαλο Πάτση: Τελικά τα ΕΛΤΑ είναι… “ορφανά”;

 Σκάνδαλο Πάτση: Τελικά τα ΕΛΤΑ είναι… “ορφανά”;

Η σκανδαλώδης υπόθεση Πάτση εκτός από τα κόκκινα δάνεια τα οποία εξαγόραζε κοψοχρονιά, ανέδειξε και μια απευθείας ανάθεση από τα ΕΛΤΑ ύψους ενός εκατ. ευρώ γεγονός που προκάλεσε την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου αλλά και μια διελκυνστίδα για το σε ποιο υπουργείο ανήκουν τα ΕΛΤΑ.

Η επιμονή Πιερρακάκη ότι δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά στο υπεραταμείο το οποίο όμως ανήκει στο Υπ. Οικονομικών και άρας δικαιοδοσίας Σταϊκούρα δημιουργεί άλλα προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όμως τι πραγματικά ισχύει;

Το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 81 Τεύχος A΄ 119/08.07.2019, που αναφέρεται στην ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο άρθρο 2 ορίζει ότι «στην εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρονται επίσης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, οι παρακάτω φορείς και νομικά πρόσωπα», ανάμεσα στα οποία είναι «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών εταιρειών του ομίλου των Ελληνικών Ταχυδρομείων».

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Κ. Πιερρακάκης διακινεί ότι τα ΕΛ.ΤΑ. δεν ανήκαν ούτε πριν το 2019 στο υπουργείο του. Όμως το Προεδρικό Διάταγμα καθαρά αναφέρει ότι ΕΛ.ΤΑ., ΕΚΟΜΕ, Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος μεταφέρονται «από το καταργούμενο με τις διατάξεις του παρόντος υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης».

Επίσης, στο ΦΕΚ (Β΄ 2902/9.7.2019) με τις αρμοδιότητες του Κ. Πιερρακάκη στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι του «ανατίθεται […] η διοίκηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και η εποπτεία των φορέων που υπάγονται σε αυτό», δηλαδή και των ΕΛ.ΤΑ.

Με πληροφορίες απο το avgi.gr

Σχετικά Άρθρα