Ν/Σ Γκάγκα: “Θύελλα” στη ΝΔ από την “ιδιωτικοποίηση” του ΕΣΥ – Διαμαρτυρίες στο Μαξίμου, συνεδριάζει ο Τομέας Υγείας

 Ν/Σ Γκάγκα: “Θύελλα” στη ΝΔ από την “ιδιωτικοποίηση” του ΕΣΥ – Διαμαρτυρίες στο Μαξίμου, συνεδριάζει ο Τομέας Υγείας

Οι αλλαγές που εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, αναμένεται να αλλάξουν όλη τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς επιβάλλει στους ασθενείς να πληρώνουν είτε στο ίδιο το δημόσιο σύστημα, είτε στον ιδιωτικό τομέα εάν καταλήγουν εκεί.

  • Το νομοσχέδιο (είναι σε δημόσια διαβούλευση) προβλέπει πως οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Γεγονός βέβαια που κάνει τους περισσότερους αντιδρώντες να εκτιμούν πως θα υπάρχει καθοδήγηση των πολιτών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικά στα δημόσια νοσοκομεία και στα οποία οι πολίτες και πάλι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για να δουν νυστέρι τις απογευματινές ώρες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τις αλλαγές που προωθούνται στα νοσοκομεία οι πολίτες θα πληρώνουν είτε για να χειρουργηθούν άμεσα στον ιδιωτικό τομέα λόγω της μεγάλης αναμονής που υπάρχει στο ΕΣΥ, είτε ακόμη και στα απογευματινά χειρουργεία τα οποία επίσης είναι με πληρωμή.

Οι αλλαγές προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο κόμμα της ΝΔ. Σύμφωνα με το ethnos.gr η παράταξη εσωτερικά «βράζει» καθώς υπάρχουν βουλευτές που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας αφού δέχονται διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες.

Πολλά “γαλάζια” στελέχη έχουν απευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτήν την περίοδο λόγω και των έντονων πολιτικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη.

  • Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το «νομοσχέδιο Γκάγκα» από την ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Στη συνεδρίαση του τομέα υγείας της γαλάζιας παράταξης αναμένεται να παραστούν ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία και συνέταξε το νομοσχέδιο, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του τομέα υγείας αλλά και συνδικαλιστές.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, και προτίθεται να κάνει αλλαγές ώστε οι ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν τελικώς να μην επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και υπάρξουν αντιδράσεις λίγο πριν τις κάλπες.

Σχετικά Άρθρα