EKT: Νέα μεγάλη αύξηση στα επιτόκια κατά 0,75% – Αλλάζουν οι όροι χρηματοδότησης στις τράπεζες

 EKT: Νέα μεγάλη αύξηση στα επιτόκια κατά 0,75% – Αλλάζουν οι όροι χρηματοδότησης στις τράπεζες

Σε τρίτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αυξήσει αθροιστικά τα επιτόκιά της φέτος κατά 200 μονάδες βάσης.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να προβούν και σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. 

Yπενθυμίζεται ότι στο 10% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Eurostat.

Η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (11,8%, σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3%) έναντι 3,8% τον Αύγουστο.

Παράλληλα η ΕΚΤ αλλάζει τους όρους του προγράμματος φθηνής χρηματοδότησης στις τράπεζες (TLTRO) ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων. 

Ειδικότερα αποφάσισε ότι το επιτόκιο στις χρηματοδοτήσεις TLTRO θα συνδεθεί με το μέσο παρεμβατικό επιτόκιο στο μέλλον.  Η κίνησή της αυτή αποσκοπεί στη γρήγορη αποπληρωμή των δανείων αυτών. 

Έχοντας δανειστεί με μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια οι τράπεζες, όταν η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ ήταν ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός, οι τράπεζες τώρα μπορούν να «παρκάρουν» τη ρευστότητα TLTRO που έχουν δανειστεί ως «καταθέσεις» στην ΕΚΤ και να απολαμβάνουν αποδόσεις χωρίς να παίρνουν ρίσκο, αποδόσεις που αυξάνονται με κάθε αύξηση επιτοκίου. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να προσαρμόσει τα επιτόκια που ισχύουν για τις ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ από τις 23 Νοεμβρίου  και να παράσχει στις τράπεζες επιπρόσθετες ημερομηνίες για πρόωρη αποπληρωμή σε προαιρετική βάση.

Αναλυτές στο CNBC επισημαίνουν πως «η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Το ερώτημα των επενδυτών είναι κατά πόσο οι αυξήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία».

Σχετικά Άρθρα