Σχέδιο στο τραπέζι: Στοπ στις επιδοτήσεις (ενέργειας), έρχεται μείωση στον ΦΠΑ

 Σχέδιο στο τραπέζι: Στοπ στις επιδοτήσεις (ενέργειας), έρχεται μείωση στον ΦΠΑ

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αρχίσει και καλλιεργεί σχετικό κλίμα, στις δε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του το προεξοφλεί. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι προσεκτικότερος, ωστόσο, δεν το διαψεύδει, επικαλούμενος πάντοτε τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ποιά είναι η είδηση; Πώς εφόσον συνεχιστεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και γενικότερα των τιμών ενέργειας (προχθές έπεσε στα 94 ευρώ ανά MWh, χαμηλότερο τετραμήνου), ο πρωθυπουργός ίσως ανάψει το πράσινο φως να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια και να χρηματοδοτηθούν με αυτά το δημοσιονομικό περιθώριο οι μειώσεις στον ΦΠΑ– κυρίως σε μια σειρά προϊόντα πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά.

Βεβαίως, η κυβέρνηση διατείνεται εδώ και καιρό (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Γεωργιάδης κά) πως η μείωση στον ΦΠΑ, πέραν του ότι είναι οριζόντιο μέτρο, δύσκολα φθάνει στον καταναλωτή επειδή χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η δικαιολογία αυτή, φυσικά, αποκαλύπτει την αδυναμία του κράτους να πραγματοποιήσει ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά. Με 88 ελεγκτές, άλλωστε, η περίφημη ΔΙΜΕΑ πως να κάνει ελέγχους;

Όμως, η χθεσινή “επιχειρηματολογία” (ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στο ράφι), δεν θα είναι αυριανή, αφού έρχονται εκλογές…

Και, φαίνεται πως και αρκετοί βουλευτές με γνώση στα οικονομικά κάνουν σχετικές εισηγήσεις στν υπουργό Οικονομικών. Υπήρξαν και συναντήσεις τις προηγούμενες μέρες.

Σχετικά Άρθρα