Πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την υπόθεση Πάτση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες – Πληροφορίες ότι έβαλε την ελλιπή δήλωση του βουλευτή στο… αρχείο

 Πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την υπόθεση Πάτση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες – Πληροφορίες ότι έβαλε την ελλιπή δήλωση του βουλευτή στο… αρχείο

Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής πόθεν Έσχες αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του libre.gr με αφορμή την υπόθεση Πάτση και τις αποκαλύψεις για τις “δουλειές” του βουλευτή με την εξαγορά κόκκινων δανείων στο 1/15 της αξίας τους.

Με βάση τον νόμο που ψήφισε το 2016 η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. η ΝΔ είχε αποχωρήσει από  τη ψηφοφορία) και ο οποίος απαγορεύει «τη συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα», ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρμόδια Επιτροπή, Σπύρος Λάππας, θα καταθέσει αίτημα που θα ζητά να διερευνηθούν ενδελεχώς οι εξωχώριες εταιρίες συμφερόντων του κουμπάρου του αν. υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Κατά τις πληροφορίες στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ θα σημειώνεται πως ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης -κατά ποσοστό 100%- τριών αλλοδαπών εταιρειών.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής εταιρίες με έδρα την Κύπρο:

α) «SIGHTGREEN LTD»,

β) «DAGORLIA LTD»,

γ) «HORSELORD LTD».

Μάλιστα, στο αίτημα θα σημειώνεται πως η συμμετοχή του Αν. Πάτση στις προαναφερθείσες εξωχώριες εταιρίες πιστοποιείται «από την υπ’ αριθ. Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος ο κ. Πάτσης έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων».

«Τούτων δοθέντων, αιτούμαστε την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθούν οι δέουσες ενέργειες» θα καταλήγει το αίτημα.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί η Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Μάιο του 2020 ο “γαλάζιος” βουλευτής Ανδρέας Πάτσης είχε καταθέσει ελλιπές πόθεν έσχες αλλά η επιτροπή φέρεται να έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τότε της εφημερίδας Documento ο Ανδρέας Πάτσης είχε… ξεχάσει να δηλώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018, τη συμμετοχή του σε πέντε εταιρείες.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναγραφόταν επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης συμμετείχε εταιρικά σε κυπριακές εταιρείες, γεγονός που απαγορεύεται βάσει νόμου. Και επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης δεν είχε δηλώσει ούτε ότι η κυπριακή εταιρεία Horselord Ltd, στην οποία είναι αποκλειστικός μέτοχος, συμμετείχε εισφέροντας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία Lyktos Participations.

Στην ίδια εταιρεία δηλαδή που όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης αγόρασε αντί 4.300.000 ευρώ, κόκκινα δάνεια τη Τράπεζας Πειραιώς τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 62.000.000 ευρώ.

Τότε, η απάντηση του Ανδρέα Πάτση στο επίμαχο δημοσίευμα του Documento ήταν ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Documento. Φυσικά, ούτε λόγος για κάποια απάντηση σχετικά με το ψευδές πόθεν έσχες του. Η υπόθεση όμως δεν σταμάτησε εκεί.

Ελάχιστες ημέρες πριν από τη δημοσίευση του επίμαχου ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, αναφορικά με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση.

Όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στην επίμαχη αναφορά, «Από την έρευνα μου προέκυψε πως ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Πάτσης δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του τις εταιρείες:

1) ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ.

2) ALL4TOURISM – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

3) ALL4SEA – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4) LIQUIDATION SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

5) ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Ακόμη, ο κ. Πάτσης δεν έχει δηλώσει την επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ της κυπριακής εταιρείας του HORSELORD LTD στην εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, η οποία είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Σχετικά Άρθρα