Τσίπρας/ Επιβεβαίωση του Libre: “Επέκταση στα 12 μίλια νότια της Κρήτης” – “Το μαξιλάρι που αφήσαμε μας γλίτωσε από νέο μνημόνιο”

 Τσίπρας/ Επιβεβαίωση του Libre: “Επέκταση στα 12 μίλια νότια της Κρήτης” – “Το μαξιλάρι που αφήσαμε μας γλίτωσε  από νέο μνημόνιο”

Η πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως και το 2021 είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύνδεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τελωνειακή ένωση.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του libre πριν μερικές ημέρες από την στήλη “Απόρρητα” του Σεραφείμ Κοτρώτσου.

«Επί Δεξιάς διαχρονικά τα ελληνοτουρκικά επιδεινώνονται. Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Πλανώνται οικτρά όσοι χρησιμοποιούν τα ελληνοτουρκικά για την εσωπολιτική σκακιέρα. Δεν είναι casus belli, είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα που ανοίγει τις συνομιλίες για επέκταση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, και την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στη Χάγη, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Θα πιέσει και την Τουρκία, με τη συνδρομή και των εταίρων μας».

Ολόκληρο το απόσπασμα της παρέμβασης Τσίπρα για τα 12 μίλια

…Ούτε γίνεται να εξαντλείται η εξωτερική πολιτική της χώρας στην απόσπαση δηλώσεων από τον έναν ή τον άλλο αξιωματούχο ή ν’ αρκούμαστε σε μια ταξιδιωτική διπλωματία να το πω έτσι, όπου λέμε τις θέσεις μας σε διάφορες χώρες, επιδιώκοντας να κερδίσουμε το blame game με τον Τούρκο Πρόεδρο. Γιατί αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός. Και απ’ αυτή τη διαδικασία, μόνο κέρδος δεν μπορεί να έχει η χώρα. Και όποιοι βλέπουν την εξωτερική πολιτική ή τα ελληνοτουρκικά ως ένα πεδίο πρόσκαιρων επικοινωνιακών κερδών στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα, πλανώνται οικτρά.

Πρώτον, διότι ποτέ δεν ξέρεις πώς αυτή η κλιμάκωση της ρητορικής έντασης μπορεί να εξελιχθεί. Δεύτερον, είναι ανεύθυνο εθνικά να παίζει κανείς με τη φωτιά. Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό που σήμερα, με την απόφασή μας δίνουνε ένα σαφές μήνυμα: ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσέξτε, δεν είναι casus belli, είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ένα απολύτως σαφές μήνυμα άσκησης της κυριαρχίας μας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και διευκρινίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, που να ανοίγει τις συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Αίγυπτο, σε συνέχεια της ήδη υφιστάμενης συμφωνίας, με τη Λιβύη, την Κύπρο και ναι, και με την Τουρκία, με προοπτική, τι; Την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Διότι αυτή η προοπτική είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο σ’ ένα κλιμακούμενο αδιέξοδο σήμερα. Να επεκτείνουμε λοιπόν τα χωρικά μας ύδατα, όπως έχουμε δικαίωμα να πράξουμε, και να επιδιώξουμε ένα διάλογο οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο με σαφείς κόκκινες γραμμές.

Η απάντηση προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα αξιοπιστίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προσωπικά στον Θοδωρή Δρίτσα αλλά ουσιαστικά σε όλο το Σώμα της Κεντρικής Επιτροπής σημείωσε πως δεν θεωρεί φραξιονισμό τη διαφορετική άποψη. «Σημαντικό είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να πούμε όχι στη Σουηδία και στη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ όταν το επιθυμεί ακόμα και η Αριστερά σε αυτές τις δύο χώρες. Να μην διαιρεθούμε περί όνου σκιάς» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί ο Τσίπρας ζητά να μην γίνουν το καλοκαίρι οι εκλογές

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κάλεσε το Μαξίμου να μην προκηρύξει εκλογές το καλοκαίρι, προκειμένου – όπως εξήγησε – να μην προκληθεί οικονομικό πλήγμα στην τουριστική περίοδο.

«Εμείς λέμε εκλογές αύριο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «παράγοντα αποσταθεροποίησης».

«Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι”»

«Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι” που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της κοινωνίας και της οικονομίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι άκουσε στις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ την κοινή αγωνία για «όσα δύσκολα έχουμε μπροστά μας σε όλους τους τομείς, στον τομέα της πολιτικής μάχης και στον τομέα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που διογκώνονται», σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες που περνούν μεγάλες δυσκολίες, για να ανοίξουμε το δρόμο είτε με παρεμβάσεις αλληλεγγύης είτε με αντιστάσεις και διεκδικήσεις».

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχειριστική ικανότητά της στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, όχι μόνο είναι άδικη σε επίπεδο κοινωνικό, αλλά και αποτυχημένη σε επίπεδο οικονομικό». «Τι κατάφεραν στην οικονομία αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως άριστοι και με υψηλή διαχειριστική ικανότητα και που κατηγορούν εμάς, όταν ανακοινώσαμε τις προγραμματικές θέσεις μας, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει μνημόνια;», είπε.

«Αν δεν υπήρχε το “μαξιλάρι” η χώρα θα ήταν ξανά αν όχι σε μνημόνιο, σε γραμμή στήριξης, από την περίοδο της πανδημίας»

Τόνισε ότι «αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία και μνημόνια τη χώρα, κατηγορούν εμάς που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία», σημειώνοντας: «Διαχειριστήκαμε με εντιμότητα και σωφροσύνη τα δύσκολα δημοσιονομικά και φέραμε αυτά τα αποτελέσματα, αυτοί τι έχουν κάνει;». Είπε πως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης «μας έλεγε τότε ότι μπαίνουμε σε 4ο μνημόνιο και να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης», για να τονίσει πως «αν δεν υπήρχε το “μαξιλάρι” η χώρα θα ήταν ξανά αν όχι σε μνημόνιο, σε γραμμή στήριξης, από την περίοδο της πανδημίας». «Και τώρα μας λένε ότι αυτοί έφτιαξαν το “μαξιλάρι” και ότι εμείς βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «γκεμπελική προπαγάνδα».

«Μητσοτάκης και Βορίδης να απαντήσουν για το πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές»

«Διαβάζω σε εφημερίδες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσουν πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αν σκέφτεται μετάθεση ή θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί».

Σχετικά Άρθρα