Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: “Δίνετε όπλα εναντίον των Τούρκων” – “Οι ΗΠΑ διαταράσσουν τις ισορροπίες”

 Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: “Δίνετε όπλα εναντίον των Τούρκων” – “Οι ΗΠΑ διαταράσσουν τις ισορροπίες”

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην πόλη Μερσίνα και στο πλαίσιο των «συναντήσεων πόλης του κόμματος AK προς το 2023» ήταν λάβρος για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι πρόσφατα αποσταθεροποίησαν την ισορροπία εις βάρος της Τουρκίας τόσο με την Κύπρο όσο και την Ελλάδα.

«Παρόλο που ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε μια δήλωση τις προάλλες λέγοντας ότι «δεν παίρνουμε θέση», οι ΗΠΑ έχουν πρόσφατα διαταράξει τις ισορροπίες. Οι ισορροπίες των ΗΠΑ διαταράχθηκαν και ήραν το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά για ένα χρόνο. Ρώτησα τον Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, «Γιατί το κάνατε αυτό;» Μου είπε: «Συνεργάστηκε μαζί μας για το ξέπλυμα χρήματος. Η ελληνική Κύπρος είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη στον κόσμο για το ξέπλυμα χρήματος. Αδελφέ, αυτό είναι αντάλλαγμα για την παροχή όπλων; Σε ποιον δίνετε όπλα; Δίνετε όπλα εναντίον των Τούρκων. Τι κάναμε; Πήραμε μια απόφαση και κάναμε πρόσθετες ενισχύσεις. Αυτοί παίρνουν αποφάσεις, εμείς κάνουμε βήματα» σημείωσε ο Τσαβούσογλου στην συνέντευξη τύπου.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες βάσεις στην Ελλάδα. Τους ρωτάμε, λένε: «Τα κάνουμε αυτά εναντίον της Ρωσίας, υπάρχει η παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αλλά το λέμε και αυτό, το λέμε για την Ελλάδα και το ελληνοκυπριακό τμήμα, δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω τους, σημασία έχει ποιος είναι εναντίον τους. Η Τουρκία είναι σημαντική, δεν έχει σημασία ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν».

Σε ερώτηση σχετικά με το διεθνές καθεστώς της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκυπρίους.

«Πόσο μάλλον την εξουσία, την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, δεν θέλουν καν να μοιραστούν το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Η διεθνής αναγνώριση δεν έγινε, αλλά τώρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν νέα γραφεία αντιπροσώπευσης σε 1-2 νέες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξουμε παντού γραφεία αντιπροσώπευσης και να προωθήσουμε το διαβατήριο της Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσφατα, ο Πρόεδρός μας απηύθυνε έκκληση στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για την εκπλήρωση αυτού του αιτήματος, δηλαδή για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την απόκτηση καθεστώτος στη διεθνή πλατφόρμα. Γι’ αυτό τα κόκαλα των μαρτύρων μας δεν θα πονάνε».

Δηλώνοντας ότι όλοι επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση επιτέθηκε στις ΗΠΑ που στοχοποίησαν τον ΟΠΕΚ και την Σαουδική Αραβία.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρόκειται για μια απόφαση που έλαβαν οι χώρες του ΟΠΕΚ. Αυτό μπορεί να σας αρέσει ή να μην σας αρέσει. Αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό, αλλά βλέπουμε ότι μια χώρα [σ.σ. ΗΠΑ] έχει απειλήσει τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα πρόσφατα. Αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι σωστός. Μπορείτε να ασκήσετε κριτική, μπορείτε να πείτε ότι δεν είστε ικανοποιημένοι, δεν μας αρέσει επίσης η αύξηση των τιμών, επειδή αντικατοπτρίζεται, αλλά δεν το μετατρέπουμε σε γλώσσα απειλής. Συμβαίνει υπό συνθήκες αγοράς».

«Δεν θεωρούμε σωστό οι ΗΠΑ να το χρησιμοποιούν αυτό ως στοιχείο πίεσης προς τη Σαουδική Αραβία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ομοίως, όλος ο κόσμος χρειάζεται σήμερα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας. Μόλις πρόσφατα άρχισαν να χαλαρώνουν τα εμπάργκο στη Βενεζουέλα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Σήμερα, ούτε οι ιδιωτικές μας εταιρείες μπορούν να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο. Τα διυλιστήριά μας το αγοράζουν από αλλού. Γιατί; Υπάρχουν κυρώσεις. Άρση αυτών των κυρώσεων, αδελφέ, αν θέλεις να πέσουν οι τιμές, άρση των εμπάργκο στις χώρες που θα προσφέρουν προϊόντα στην αγορά. Δεν μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα απειλώντας μόνο μια χώρα [τη Σαουδική Αραβία]».

Σχετικά Άρθρα