Το Βερολίνο καταδικάζει το “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα” – Ο Ερντογάν απειλεί με… Tayfun: Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

 Το Βερολίνο καταδικάζει το “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα” – Ο Ερντογάν απειλεί με… Tayfun: Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, καταδίκασε τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Το Βερολίνο «δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε ενώ λίγο πριν είχε ανακοινώσει την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «θα έρθουμε μια νύχτα…», ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε:

«Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως οι βαλιστικοί πύραυλοι Tayfun που ανέπτυξε η Τουρκία, αποτελούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλές άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε Tayfun. Αυτό είναι ένα μήνυμα κάπου», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του AK στην Κωνσταντινούπολη.

  • «Τώρα προσπαθούμε να τα πάμε ακόμα πιο μακριά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παγκόσμιας ανθρωπιστικής μας βοήθειας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη milliyet.

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόσογλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ουάσινγκτον κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ακόμη μια φορά ότι δεν τηρούν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ ότι είναι αμερόληπτοι «χάλασε το ζύγι» των ΗΠΑ.

«Δεν κρατούν ισορροπίες και αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

  • Εν τω μεταξυ ο τουρκικός τύπος, αναφέρει πώς ο Tayfun «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα», και εξαπέλυσε πυρά κατά του Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για την παρουσία του στη Θάσο, αλλά και για την παρουσία των τεθωρακισμένων στην Ξάνθη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μπήκε στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψή του στο Κίεβο:

  • «Μας επιτέθηκε ακόμη και από το καταφύγιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Hurriyet ενώ γίνεται αναφορά και στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας ο οποίος είπε ότι ο πύραυλος Tayfun «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα».

Στην Άγκυρα επίσης θεωρούν πρόκληση την παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Θάσο, ενώ για τα τεθωρακισμένα στην Ξάνθη, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Globlal ανέφερε:

  • «Έξι από τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρεί η Γερμανία στην Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα, όλα θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Θράκη, όπου υπάρχει η πυκνή παρουσία της ‘τουρκικής μειονότητας’. Η Ελλάδα πρόσθεσε κι άλλη προβοκάτσια στα νησιά του Αιγαίου και στο ζήτημα αυτό είναι και οι ΗΠΑ».

Σχετικά Άρθρα