Εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις: Σε ποιες περιπτώσεις, δεν πληρώνετε πρόστιμο

 Εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις: Σε ποιες περιπτώσεις, δεν πληρώνετε πρόστιμο

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έληξε στις 30 Αυγούστου, ωστόσο όσοι “ξέχασαν”, είτε επιστρέφουν για τροποποιήσεις, έχουν την πιθανότητα τελικά, να μην πληρώσουν πρόστιμο.

Η υποβολή εκπρόθεσμων τόσο αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η προθεσμία έληξε στις 30 Αυγούστου, πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που “επιστρέφουν” για να υποβάλουν είτε αρχική είτε τροποποιητική δήλωση για να συμπληρώσουν και να διορθώσουν στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβάλλοντας και τον τελικό λογαριασμό της Εφορίας. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 50.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα με το συνολικό αριθμό των φετινών δηλώσεων να έχει φθάσει στα 6.468.811, αριθμός ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Για το θέμα αυτό, 11 Σύλλογοι Λογιστών – Φοροτεχνικών της χώρας με κοινή επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ έχουν ζητήσει να μην επιβληθούν πρόστιμα στις αρχικές και τροποποιητικές μέχρι 31/12/2022 δηλώσεις.

Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα

  1. Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  2. Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα στην περίπτωση που το ποσό του έξτρα φόρου που βεβαιώνεται με τη διορθωτική δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Ωστόσο για να εξεταστεί η επιβολή ή όχι του πρόστιμου σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, αυτή συγκρίνεται με την αρχικώς και εμπροθέσμως υποβληθείσα δήλωση για το ίδιο φορολογικό έτος. Ως αρχική δήλωση νοείται και η τυχόν τροποποιητική ή τροποποιητικές που έχουν υποβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης. Στην περίπτωση υποβολής περισσότερων εκπρόθεσμων τροποποιητικών για το ίδιο φορολογικό έτος, οι διατάξεις εφαρμόζονται για όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις, εφόσον αθροιστικά το ποσό του φόρου που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ σε σχέση με την αρχική δήλωση.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο χωρίς να απαιτείται να εξεταστεί το όριο των 100 ευρώ στις εξής περιπτώσεις:

Η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο.
Η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο.
Η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο.
Η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την τροποποιητική αυξάνεται το πιστωτικό υπόλοιπο.
Η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική παραμένει μηδενική.

  1. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  2. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  3. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  4. Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  5. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώνεται ο υποπίνακας του κωδικού 801 με τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και οι μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

Σχετικά Άρθρα