Νέα διάσκεψη για τη Λιβύη με την Τουρκία, αλλά χωρίς την Ελλάδα – Κατρούγκαλος: “Μια ακόμη απόδειξη της ταξιδιωτικής διπλωματίας”

 Νέα διάσκεψη για τη Λιβύη με την Τουρκία, αλλά χωρίς την Ελλάδα – Κατρούγκαλος: “Μια ακόμη απόδειξη της ταξιδιωτικής διπλωματίας”

Εκπρόσωποι των δυτικών δυνάμεων καθώς και της Αιγύπτου και της Τουρκίας θα συγκαλέσουν «τεχνική» συνάντηση στο Λονδίνο για να συζητήσουν την κρίση στη Λιβύη, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova.

Επικαλούμενο ανώνυμες λιβυκές πηγές, το Nova μετέδωσε ότι στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι ειδικοί απεσταλμένοι τριών δυτικών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, δηλαδή της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφει το libyaupdate.com.

Και προσθέτει ότι άλλα δύο ευρωπαϊκά κράτη που εμπλέκονται περισσότερο στην υπόθεση της Λιβύης, η Ιταλία και η Γερμανία, θα είναι παρόντα μαζί με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Το μόνο όνομα που επιβεβαίωσε το Nova για τη συμμετοχή του σ’ αυτή τη συνάντηση είναι του ειδικού απεσταλμένου της Ιταλίας στη Λιβύη, Νίκολα Ορλάντο.

Οπως είχε μεταδώσει το ίδιο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στις αρχές του καλοκαιριού, η Ιταλία εργάζεται για εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας και προσέθετε ότι Τουρκία και Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει μελέτη που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

«Η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση για να συμφιλιώσουμε την Αίγυπτο και την Τουρκία» είχε δηλώσει μια πηγή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

Το σχόλιο Κατρούγκαλου

Για απουσία της χώρας μας από τη νέα διάσκεψη για τη Λιβύη κάνει λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από σχετικά δημοσιεύματα σε ξένες ιστοσελίδες.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι στη νέα διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, 26-28/10 στο Λονδίνο, και πάλι συμμετέχει η Τουρκία, και πάλι η συμμετοχή μας δεν στηρίχθηκε από κανέναν σύμμαχό μας.

«Μια ακόμη απόδειξη των αδιεξόδων της στρατηγικής του “πιστού και δεδομένου” συμμάχου και της «επικοινωνιακής/ταξιδιωτικής διπλωματίας» παρατηρεί ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών.

Η ανάρτηση Κατρούγκαλου:

Σχετικά Άρθρα