Απεργία γιατρών και νοσηλευτών: Μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

 Απεργία γιατρών και νοσηλευτών: Μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν οι υγειονομικοί από δεκάδες νοσοκομεία της Αττικής.

Διαδηλώνουν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόντρα στον εγκληματικό σχεδιασμό έντασης της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, της υποχρηματοδότησης και της επίθεσης στα δικαιώματά τους.

Απαιτούν: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Αντιδρώντας στο «νέο ΕΣΥ», λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και διεκδικούν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση σημείωσε ότι η σημερινή διαδήλωση είναι απάντηση σε όσους λένε ότι με τους αγώνες δε γίνεται τίποτα. Στηλίτευσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε διαβούλευση και είναι οδοστρωτήρας για τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών. Η Αφρ. Ρέτζιου ανανέωσε το ραντεβού για την απεργία στις 9 Νοέμβρη. Επίσης η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε την παρουσία δυνάμεων της ΟΠΚΕ σημειώνοντας ότι «η παρουσία τους δεν είναι τυχαία, έτσι μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως εγκληματίες και η σημερινή παρουσία τους εδώ συνδέεται με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Αν απολυθεί το 40% των εργαζομένων που είναι συμβασιούχοι, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακος. 

Ακόμη μίλησαν συνδικαλιστές από νοσοκομεία. Ο Μ. Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο αναφέρθηκε στη θετική αθωωτική απόφαση των 38 εργαζομένων σε αναστολή που δικάστηκαν για «απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών», λόγω συμμετοχής τους σε κινητοποίηση έξω από την πρωθυπουργική οικία και στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην οποία έλαμψε δια της απουσίας της η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» Γ. Φερεντίνος αναφέρθηκε στα κενά που δεν αναπληρώνονται και επεσήμανε ότι σήμερα όλα τα τμήματα του νοσοκομείου λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Οι υγειονομικοί είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Μαβίλη και με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο, στο οποίο η «υποδοχή» τους έγινε με δυνάμεις της ΟΠΚΕ που  έχουν παραταχθεί στην είσοδο του κτιρίου.

«Θέλουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση χορήγηση βαρέος – ανθυγιεινού» και «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων (ΟΕΝΔΕ και ΠΟΕΔΗΝ), η ΕΙΝΑΠ και δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων από «Ευαγγελισμό», «Θριάσιο», «Αττικόν», Δαφνί, Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ΚΑΤ, «Αγ. Όλγα», Δρομοκαϊτειο, «Άγιο Σάββα», «Έλενα», Κρατικό Νίκαιας, «Σωτηρία», «Ερυθρός Σταυρός», «Ελπίς», Λαϊκό, Βενιζέλειο Ηρακλείου, Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ και η ΓΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Γεννηματά» κ.ά. 

Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους ζητά το Σωματείο Καθαριστριών από την Πάτρα. Ακόμη συμμετέχουν η Παναττική Επιτροπή συμβασιούχων στην Υγεία, ΔΣ Σωματείων Εργαζομένων από νοσοκομεία της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, καθώς και στόλος και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Σχετικά Άρθρα