Κλείνουν τα ελληνόγλωσσα σχολεία στο εξωτερικό λόγω έλλειψης προσωπικού – Ανοιχτή επιστολή στην Κεραμέως

 Κλείνουν τα ελληνόγλωσσα σχολεία στο εξωτερικό λόγω έλλειψης προσωπικού – Ανοιχτή επιστολή στην Κεραμέως

Χιλιάδες Έλληνες στην Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία υπογράφουν πλέον την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. για να μην κλείσουν τα ελληνόγλωσσα σχολεία στο εξωτερικό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι συνεχείς μειώσεις των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε όλα τα ελληνικά σχολεία των ευρωπαϊκών χωρών είναι γεγονός. Οι εκπαιδευτικοί των οποίων λήγει η θητεία δεν αντικαθίστανται ισάριθμα.

Η ανεπάρκεια διδακτικού προσωπικού έχει ως συνέπεια τη διεξαγωγή των μαθημάτων με κυλιόμενα ωράρια ή με συνδιδασκαλία. Αυτό σημαίνει ότι :

––οι ήδη λιγοστές ώρες διδασκαλίας μειώνονται,

––παιδιά διαφορετικών επιπέδων στοιβάζονται σε τάξεις υπεράριθμες,

––τμήματα επιπέδου Γυμνασίου-Λυκείου λειτουργούν ανά δεκαπενθήμερο ή και καθόλου,

––νηπιαγωγοί καλούνται να διδάξουν σε όλες τις βαθμίδες.

Φυσικό επακόλουθο είναι η υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης της Ελληνικής γλώσσας.

Στο Παρίσι, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, λόγω της εγκατάστασης ελληνικών οικογενειών τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των μαθητών και μάλιστα των νηπίων έχει αυξηθεί. Όμως το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να επανεκτιμήσει τις ανάγκες των σχολείων, να αντιμετωπίσει με την απαιτούμενη σοβαρότητα τις ιδιαιτερότητές τους και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους. Κανείς δεν απαντά στα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων που αγωνιούν για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης και έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αδράνεια. Είναι υπόθεση όλων μας. Ζητούμε από την Υπουργό Παιδείας την έμπρακτη υποστήριξη των ελληνικών σχολείων με :

–Την απόσπαση επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν εκτιμηθεί από τον υπεύθυνο του κάθε ΤΕΓ.

–Την έγκαιρη άφιξη και ανάληψη καθηκόντων των εκπαιδευτικών.

–Την προσαρμογή του επιμισθίου των εκπαιδευτικών στο σημερινό κόστος ζωής της εκάστοτε χώρας για την διασφάλιση επαρκών αιτήσεων αποσπάσεων.

Σχετικά Άρθρα