Οι μετεωρολόγοι μιλούν για “μικρό καλοκαίρι” – Άλλη άποψη έχουν τα μερομήνια

 Οι μετεωρολόγοι μιλούν για “μικρό καλοκαίρι” – Άλλη άποψη έχουν τα μερομήνια

Ο Οκτώβριος γενικά συνεχίζεται με όχι καλές καιρικές διαθέσεις, με χαρακτηριστική τη φονική κακοκαιρια στην Κρήτη, και έτσι αποτελεί ερωτηματικό πώς θα συνεχιστεί, με τις απόψεις να αντιφάσκουν για τις επόμενες μέρες. Το πανέρι πάντως έχει για όλους και για εκείνους που εμμπιστεύονται την επιστήμη αλλά και για τους λάτρεις της παράδοσης και της εμπειρικής πρόγνωσης του καιρού.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως μέχρι να φύγει ο μήνας θα επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία να θυμίζει κάτι από καλοκαίρι, αφού μπορεί να φτάσει και τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Κάποιοι όπως ο Τάσος Αρνιακός κάνουν λόγο ακόμη και και για «μικρό καλοκαίρι» μέχρι τα τέλη του μήνα, με την έννοια πως δεν θα υπάρξουν σημαντικά φαινόμενα και βροχές.

Οι θερμοκρασίες αν και θα παρουσιάσουν σκαμπανεβάσματα, ωστόσο προς του Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου ο υδράργυρος θα κινηθεί πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, θα υπάρξουν λίγες βροχές μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου. Για καλό καιρό έως και τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου μίλησε και ο προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου.

Όπως ανέφερε, τις επόμενες μέρες έρχεται εκ νέου ζέστη με θερμοκρασίες στους 27-28 βαθμούς παραμονές της 28ης Οκτωβρίου.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο:

  • Σάββατο
  • Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
  • Κυριακή
  • Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Τι λένε τα μερομήνια

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους αναλυτές των Μερομήνιων, ο καιρός τον Οκτώβριο θα είναι βροχερός, ειδικά από το δεύτερο μισό του μήνα και μετά, ενώ θα υπάρχει σημαντική απόκλιση στις θερμοκρασίες του Βορρά σε σχέση με τον Νότο. Ιδίως για την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου τα Μερομήνια δείχνουν ισχυρή κακοκαιρία, με διάρκεια, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Νοέμβριος θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, όμως προς το τέλος του μήνα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και κρύο.

Άσχημες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν τον Δεκέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο. Ειδικά στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, φαίνεται πως θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο.

Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Σχετικά Άρθρα