Reuters: Μυστική συμφωνία του Ιράν να πουλήσει πυραύλους και drones στη Ρωσία – Η αντίδραση της Ουκρανίας

 Reuters: Μυστική συμφωνία του Ιράν να πουλήσει πυραύλους και drones στη Ρωσία – Η αντίδραση της Ουκρανίας

Το Ιράν έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από ακόμη περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες. Πρόκειται για κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις, σημειώνει το Reuters.

  • Μια συμφωνία έγινε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μόχμπερ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση των όπλων .

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα τους τύπους πυραύλων Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος ενημερώθηκε για το ταξίδι.

Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου των Zolfaghar.

Ένα από τα drones που συμφώνησε να προμηθεύσει το Ιράν είναι το Shahed-136, ένα όπλο με πτερύγια δέλτα που χρησιμοποιείται ως αεροσκάφος επίθεσης «καμικάζι» αέρος-εδάφους. Φέρει μια μικρή κεφαλή που εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση.

  • Οι Fateh-110 και Zolfaghar είναι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας, ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις μεταξύ 300 km και 700 km.

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν παίρνουμε θέση στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

Η Ουκρανία ανέφερε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν την Τρίτη (18/10) απέρριψε ως αβάσιμες αναφορές ότι το Ιράν προμήθευε drones και άλλα όπλα στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τη χρήση τους.

«Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία», είπε. «Όλες οι περαιτέρω ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας». Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η εμφάνιση ιρανικών πυραύλων εκτός από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο της Μόσχας στον πόλεμο με την Ουκρανία θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, έπειτα από ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones, όπως υποστηρίζει το Κίεβο.

Η Ρωσία εκτόξευσε χθες, Δευτέρα, δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» σε στόχους στην Ουκρανία, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας αμάχους.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136. Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα drones.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι το Κίεβο είναι βέβαιο ότι αυτά ήταν ιρανικά και θα ήταν έτοιμο να προσκομίσει «σωρεία αποδείξεων» σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αμφιβολίες περί αυτού.

«Η Τεχεράνη φέρει απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή των σχέσεων με την Ουκρανία», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου. «Υποβάλλω στον πρόεδρο της Ουκρανίας πρόταση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν».

Ο ίδιος τόνισε ότι παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν «για τη βοήθεια που παρέχει στη Ρωσία να σκοτώνει Ουκρανούς».

«Οι αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτή τη στιγμή, καθώς γινόμαστε μάρτυρες αναφορών για τις προθέσεις του Ιράν να δώσει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον Ουκρανών», είπε.

«Οι ενέργειες του Ιράν είναι απεχθείς και δόλιες. Δεν θα υποφέρουμε από αυτές, γιατί όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν ενώ το Ιράν μας είπε ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο και δεν θα στηρίξει καμία από τις πλευρές δίνοντας όπλα».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ παράλληλα γνωστοποίησε ότι το Κίεβο θα στείλει επίσημη νότα στο Ισραήλ ζητώντας άμεσες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας και συνεργασία στον τομέα.

Δεν υπήρξε άμεση ισραηλινή απάντηση στις δηλώσεις αυτές του Κουλέμπα.

Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε μια πρωινή επίθεση σε ώρα αιχμής στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karinne Jean-Pierre κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι ψεύδεται όταν είπε ότι τα ιρανικά drones δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του εκτιμά ότι η Ρωσία δυσκολεύεται περισσότερο να παράγει όπλα για τον εαυτό της λόγω των κυρώσεων στον βιομηχανικό της τομέα και έτσι στρέφεται σε εισαγωγές από εταίρους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Τα drones και οι πύραυλοι είναι ένα λογικό επόμενο βήμα», είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πωλήσεις ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη Ρωσία, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε: «Δεν έχω τίποτα να παράσχω αυτή τη στιγμή όσον αφορά το εάν αυτό είναι ακριβές ή όχι σε αυτό το σημείο».

Υπό τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, οι ηγέτες του Ιράν επιθυμούν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία ενάντια σε ένα αναδυόμενο αραβο-ισραηλινό μπλοκ του Κόλπου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή πιο μακριά από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε τον περασμένο μήνα ορισμένες από τις «μεγάλες δυνάμεις του κόσμου» είναι πρόθυμες να αγοράσουν στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό από το Ιράν.

Ο Ραχίμ Σαφαβί, στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ότι είπε ότι 22 χώρες θέλουν να αγοράσουν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι ηγέτες του Ιράν βρίσκονται επίσης υπό πίεση από διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση μιας 22χρονης γυναίκας που κρατήθηκε για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν τη Δευτέρα να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν λόγω της προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, καθώς το μπλοκ συμφώνησε μια ξεχωριστή σειρά κυρώσεων για την καταστολή των ταραχών από την Τεχεράνη.

Τα επιθετικά drones

Το διακύβευμα είναι μεγάλο για το Ιράν, το οποίο διαπραγματεύεται με δυτικά κράτη για να αναβιώσει μια συμφωνία του 2015 που θα χαλάρωσε τις κυρώσεις στην Τεχεράνη σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό της έργο.

Οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και οποιεσδήποτε διαφωνίες μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών δυνάμεων σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στη Ρωσία ή την καταστολή των ταραχών από το Ιράν θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με τις βρετανικές και γαλλικές εκτιμήσεις ότι το Ιράν που προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία θα παραβίαζε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε τη συμφωνία του 2015, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Ο δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε ότι τα drones και οι πωλήσεις πυραύλων παραβιάζουν επίσης την απόφαση 2231 του ΟΗΕ.

Αρκετοί ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι για τις «άδικες» προγραμματισμένες κυρώσεις στο Ιράν λόγω των αποστολών όπλων του στη Ρωσία, δήλωσε ο δεύτερος διπλωμάτης.

Τον Σεπτέμβριο, η Τεχεράνη είχε απορρίψει αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την προμήθεια των εξελιγμένων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας Arash 2, είπαν στο Reuters τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι.

Όταν ρωτήθηκαν για τον λόγο της άρνησης, ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων «μερικών τεχνικών προβλημάτων».

Σχετικά Άρθρα