MyΘέρμανση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε θα μπουν χρήματα στους λογαριασμούς – Νέες πληροφορίες για την επιδότηση στο diesel κίνησης

 MyΘέρμανση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε θα μπουν χρήματα στους λογαριασμούς – Νέες πληροφορίες για την επιδότηση στο diesel κίνησης

Η εφαρμογή MyΘέρμανση θα ανοίξει προς τα τέλη του Νοεμβρίου και η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα έρθει το δεύτερο 15μερο του Δεκεμβρίου. Η ΚΥΑ θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, με τις σημαντικότερες εξ αυτών να είναι ότι θεσπίζεται ανώτατο όριο τα 1.600 ευρώ και κατώτατο τα 100 ευρώ, ενώ αυξάνεται στις 200.000 ευρώ το περιουσιακό όριο ως το ανώτατο όριο προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα στον άγαμο.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τα νοικοκυριά θα έχουν προθεσμία 15 ημερών για να υποβάλουν αίτηση ενώ οι περισσότεροι θα δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους στα τέλη Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2022-2023 ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ το οποίο θα μοιραστούν περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα συνεχιστεί από το κράτος μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου και τους πρώτους μήνες του 2023 ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στο πετρέλαιο κίνησης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του μήνα ώστε σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις τιμές στην αντλία να επανέλθει από την 1η Νοεμβρίου και έως το τέλος Δεκεμβρίου η παρέμβαση για μείωση της λιανικής πώλησης του ντίζελ κίνησης.

Οι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα εάν είναι παλαιοί, παλαιοί που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο ή νέοι. Τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται για τους παλαιούς δικαιούχους ενώ για τους νέους εφαρμόζεται τα ίδια εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι. Τα περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται όσον αφορά τους άγαμους, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην αποκλειστούν δικαιούχοι εξαιτίας αυτής της παραμέτρου.

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Δικαιούχοι: Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή μπλε κηροζίνη και πληρούν τα κριτήρια. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία και ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Εισοδηματικά κριτήρια.

Φέτος καθιερώνονται τρεις «ταχύτητες»:

– Για τους παλαιούς δικαιούχους, όσους δηλαδή έλαβαν επίδομα και πέρυσι, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας και σε 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Για τους παλαιούς δικαιούχους που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο ή άλλο επιδοτούμενο καύσιμο ισχύουν τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Για νέους δικαιούχους, που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ (πραγματικό ή τεκμαρτό) και για το ζευγάρι τα 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Περιουσιακά κριτήρια.

Αυξάνεται για τον άγαμο, από 180.000 ευρώ πέρυσι, αυξάνεται σε 200.000 ευρώ για τον εργένη ενώ αμετάβλητο παραμένει το όριο στις 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Το ύψος του επιδόματος.

Οι παλαιοί δικαιούχοι που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θα λάβουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ (από 100 έως 750 ευρώ πέρυσι). Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που θα επιλέξουν το πετρέλαιο και οι παλαιοί δικαιούχοι που θα φύγουν από το φυσικό αέριο για να πάνε στο πετρέλαιο θέρμανσης λαμβάνουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 200 ευρώ έως και 1.600 ευρώ. Το επίδομα προσδιορίζεται με τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία ( ανάλογα με τις βαθμοημέρες , ένα σύστημα προσδιορισμού των κλιματικών συνθηκών σε όλη την Ελλάδα) προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Πηγή: ΟΤ

Σχετικά Άρθρα