“Καμπανάκι” Τζανάκη για έξαρση του κοροναϊού

 “Καμπανάκι” Τζανάκη για έξαρση του κοροναϊού

“Καμπανάκι” χτύπησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, για την εικόνα “αργής κλιμάκωσης”, όπως τη χαρακτήρισε, που παρουσιάζει η πανδημία του κοροναϊού.

Ο Νίκος Τζανάκης, μέσω της ΕΡΤ, απηύθυνε κάλεσμα για επιτάχυνση του εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον ρυθμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι όσοι είναι άνω των 60 θα πρέπει να σπεύσουν να λάβουν το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, όμως, μίλησε και στην ιστοσελίδα iatropedia.gr εκφράζοντας προβληματισμό πως η αργή κλιμάκωση είναι προάγγελος του κύματος κορωνοϊού που αναμένεται τον επόμενο μήνα, όπως συμβαίνει τώρα σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Προβληματίζει η αύξηση και όσο ο καιρός ψυχραίνει και συνωστιζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, θα δούμε αυτή την αύξηση. Θα δούμε και στην Ελλάδα το μοτίβο το Ευρωπαϊκό. Κατά πάσα πιθανότητα» είπε για να προσθέσει «το σημαντικότερο θέμα είναι, αν θα αρχίσει πιο νωρίς το κύμα. Συνήθως στην Ελλάδα έρχεται δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι «τις τελευταίες 20 ημέρες υπάρχει διπλασιασμός εισαγωγών ανά ημέρα. Κι αυτό το στοιχείο αποδεικνύει, επίσης, ότι δηλώνεται μόνο το 1/4 των κρουσμάτων. Συμβαδίζει, δηλαδή, η παρατήρηση ότι είναι περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα με τον διπλασιασμό σχεδόν των νοσηλειών. Βέβαια είναι απλές κλίνες Covid και κυρίως γηριατρικά περιστατικά, αλλά δεν παύουν να είναι νοσηλείες».

Τέλος, σημείωσε ότι στις ΜΕΘ υπάρχει μια σταθεροποίηση, όμως η αποκλιμάκωση σταμάτησε, κάτι που συμβαδίζει με τη γενικότερη αύξηση των εισαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, έγινε γνωστό από τα στοιχεία της Eurostat, ότι η χώρα μας κατέγραψε τον περασμένο Αύγουστο το μεγαλύτερο ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας και μάλιστα υπεριδιπλάσιο απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι και η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε χθες ανησυχία και έκανε λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε μεγάλη αύξηση μέσα στον Νοέμβριο, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να πηγαίνουν πλέον σούπερ μάρκετ φορώντας μάσκες.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα