Τα χαρακτηρισιτκά του βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε η Τουρκία – “Καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα” – Πολιτικές αντιδράσεις (vid)

 Τα χαρακτηρισιτκά του βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε η Τουρκία – “Καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα”  – Πολιτικές αντιδράσεις (vid)

Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Τουρκία και αποκάλυψε το Bloomberg σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, μπορεί να είναι μικρής εμβέλειας, όμως έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Mega, ο πύραυλος κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan, ενώ περιλαμβάνεται στο μυστικό έργο ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας που ονομάζεται Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια.

Η δοκιμή έγινε στη Μαύρη Θάλασσα και ο πύραυλος κάλυψε 561 χιλιόμετρα, ενώ έπεσε στην ακτή του λιμανιού της Σινώπης.

Παρόλα αυτά, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το βεληνεκές του πυραύλου καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή.

Σημειώνεται, πως η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία το 2019, με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα βαλλιστικής άμυνας, υπενθυμίζει το Bloomberg

Η είδηση έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα καλεί την ΕΕ να ενεργοποιήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

  • Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι δεν νοείται ευρωπαϊκές χώρες αλλά και μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίζουν να εξοπλίζουν και να προσφέρουν τεχνογνωσία «σε ένα διεθνή ταραξία».

Σε ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα του Bloomberg για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης αναφέρονται τα εξής:

«Η είδηση, που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg για τη μυστική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από την Τουρκία, προκαλεί ανησυχία και υπογραμμίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

  • Τι έχουν να πουν τώρα ο κ. Στόλτενμπεργκ για την πολιτική των ίσων αποστάσεων αλλά και όσα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν συνάψει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία;

Είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη γειτονική χώρα. Δεν νοείται ευρωπαϊκές χώρες αλλά και μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίζουν να εξοπλίζουν και να προσφέρουν τεχνογνωσία σε ένα διεθνή ταραξία».

Σχετικά Άρθρα