ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα εξελίξεων – Μετά τα φάλτσα και τα μηνύματα Τσίπρα ο μετασχηματισμός και η ΚΕ

 ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα εξελίξεων – Μετά τα φάλτσα και τα μηνύματα Τσίπρα ο μετασχηματισμός και η ΚΕ

Ο δρόμος προς τις κάλπες είναι ακόμη μακρύς, ωστόσο ο χρόνος τρέχει και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος ό,τι και να παρεμβληθεί στο δύσκολο και απρόοπτο χειμώνα εκείνος να προχωρήσει με το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ΚΕ την επόμενη Κυριακή αναμένεται να στείλει πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα σε όσους «χαλούν» ό,τι με κόπο χτίζεται σε επίπεδο αντιπολίτευσης και αξιοπιστίας. Η τελευταία δε είναι και το μεγάλο στοίχημα του κόμματος για την επιτυχία στις κάλπες.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από τις βολές Φίλη στην Πολιτική Γραμματεία για το κοινό των νοικοκυρέων, στο φάουλ του Γιώργου Τσίπρα με τους Financial Times και τον αρθρογράφο που τα πιάνει ή παίρνει ναρκωτικά γιατί έβλεπε το 7ο οικονομικό θαύμα του πλανήτη στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, μέχρι το σόου Πολάκη στην ολομέλεια με την αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα παραλίγο να τον πετά έξω από την αίθουσα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για μια ακόμη φορά να επαναλαμβάνει τον κακό του εαυτό.

  • Στο ενδιάμεσο η Όλγα Γεροβασίλη έσβηνε νυχτερινές φωτιές στο tik tok για το χάσταγκ #νδ_παιδεραστές του συνεργάτη του Χάρη Μαμουλάκη και την επόμενη ημέρα της Άννας Βαγενά που ρωτούσε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο της ΝΔ «πως αισθάνεσαι που είσαι σε κόμμα παιδεραστών».

Κι όλα αυτά δεν θα είχαν ιδιαίτερη αξία αν προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έρκουε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι για τα φάλτσα. “Έχουμε απέναντίμας τον Μητσοτάκη, μηνέχουμε και τον κακό μας εαυτό”.

  • Το ζήτημα λοιπόν της αμετροέπειας που διατρέχει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και που αρκετές φορές έχει δώσει λαβές στους αντιπάλους αλλά και στον Τύπο για αρνητικό σχολιασμό, αν ο κ. Τσίπρας το έθιξε και στο κλειστό κομματικό όργανο την περασμένη Τρίτη, τότε αναμφίβολα θα το επαναφέρει στην ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Κι αυτό γιατί όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών είτε συμπαθούν είτε όχι την Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει σε αυτό το κρίσιμο σημείο, στην αξιοπιστία του. Και τα φάλτσα αυτά δεν απαλύνουν το πρόβλημα, αντίθετα το επιτείνουν και το παρατείνουν στο χρόνο. Και χρόνος πλέον δεν υπάρχει άπλετος.

  • Η ΝΔ μπορεί να αξιολογείται με πολύ χαμηλή βαθμολογία ως κυβέρνηση και παραγόμενο έργο στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ωστόσο όσο ρεαλιστικές σημειώνουν οι αναλυτές κι αν είναι οι προτάσεις στο πρόγραμμά του στο τέλος αυτό που μένει είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει.

Κι αν δίπλα στα φάλτσα βάλει κάποιος και τα ταυτοτικά ζητήματα που ανασύρει κάθε τόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο.

Ουσιαστικά αυτό που παρατηρούν οι αναλυτές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει ότι η πολιτική που εφάρμοσε απέδωσε το μείζον που δεν ήταν άλλο από το να βγει η χώρα από την μνημόνια και να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν μπορεί να επιβάλλει τις σημερινές του προτάσεις ως αξιόπιστη εναλλακτική διεξόδου.

Αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση ο κ. Τσίπρας φαίνεται οτι έχει και δεν είναι άλλο απο το καταρτισμένο και τεχνοκρατικό think tank που το επόμενο διάστημα αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στο επικοινωνιακό σκέλος ακόμη πιο ενεργά. Την αρχή έκανε η Δανάη Κολτσίδα η σύμβουλος του Αλέξης Τσίπρα για θέματα διεθνών σχέσεων με ένα εκτενές άρθρο με το οποίο τεκμηριώνει σημείο προς σημείο την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη και την εγκατάλειψη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Μετασχηματισμός

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι τα εσωκομματικά ζητήματα τα ξεπερνά με επιμονή στις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Το έπραξε με υπομονή φτάνοντας στη μεγάλη ανατροπή του Συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών με την Ομπρέλα να ηττάται κατά κράτος.

  • Το ίδιο κάνει και τώρα και αυτό βέβαια από καλύτερες θέσεις μια και ο συσχετισμός πλέον είναι σε ένα ποσοστό 76 – 24 υπερ των προεδρικών με την Ομπρέλα να έχει αποδυναμωθεί τόσο στα όργανα όσο και στις οργανώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση επιδιώκει όλα αυτά να ξεπεραστούν από τα κάτω. Με τα ανοίγματα που επιδιώκει να δηλαδή στην κοινωνική βάση. Για αυτό το λόγο και η συγκρότηση των τομεών αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικού αποκτούν χωρικό χαρακτήρα για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί σε πλειοψηφικά προοδευτικά ακροατήρια.

Σχετικά Άρθρα