Σενάρια για αύξηση των συντάξεων

 Σενάρια για αύξηση των συντάξεων

Σενάρια αύξησης των συντάξεων συζητιούνται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Το βασικό σενάριο, το οποίο έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και στο οποίο στηρίζονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας προβλέπει αύξηση 7%.

Αυτή προκύπτει από τις υφιστάμενες επίσημες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ το 2022, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκε στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αναθεωρηθούν προς τα πάνω ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθωρισμό μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Τότε, ούτως ή άλλως, προβλέπεται να υπάρχει η τελική επίσημη εκτίμηση για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του 2022.

Συνεπώς, τότε θα υπάρξουν και οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της αύξησης των κύριων συντάξεων βάσει των παραπάνω δύο μεγεθών.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία αύξηση πάνω από το 7%, πχ 7,5% στις κύριες συντάξεις, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2023, η οποία θα καταβληθεί προς το τέλος του α’ τριμήνου του 2023.

Σχετικά Άρθρα