Σολτς: Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν μέλη – Η ΕΕ είναι μια μεγάλη δύναμη

 Σολτς: Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν μέλη – Η ΕΕ είναι μια μεγάλη δύναμη

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας «διευρυμένης» Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της θέσης της στις παγκόσμιες εξελίξεις και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Μια Ευρώπη 27, 30, 36 κρατών, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια ελεύθερους και ισότιμους πολίτες, θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της στον κόσμο ακόμη πιο ισχυρά», δήλωσε ο κ. Σολτς, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Βερολίνο και δήλωσε απολύτως προσηλωμένος στην υπόθεση της διεύρυνσης της ΕΕ.

German Chancellor Olaf Scholz, center, with Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez, left, and Portugal’s Prime Minister Antonio Costa at the Chancellery in Berlin, Friday Oct. 14, 2022. (John MacDougall/Pool via AP)

«Το να συνεχίσει η ΕΕ να μεγαλώνει προς τα ανατολικά είναι προς όφελος όλων μας. Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι οι χώρες πρέπει να πληρούν τα κριτήρια. Εμείς θα τις στηρίξουμε όσο μπορούμε», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει καθεστώς υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ουκρανία και στην Μολδαβία.

Front from left, German Chancellor Olaf Scholz, the Prime Minister of Sweden Magdalena Andersson, the Prime Minister of Malta Robert Abela and the PES President Stefan Lofven arrive for a congress of the Party of European Socialists (PES) in Berlin, Germany, Saturday, Oct. 15, 2022. (AP Photo/Michael Sohn)

Ο καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι «σήμερα που η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει δια της βίας τα όρια μεταξύ ελευθερίας και αυταρχισμού, είμαστε οι άνθρωποι της Ευρώπης και η φωνή μας θα πρέπει να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα, από τη Λισαβόνα μέχρι την Τιφλίδα και πιο πέρα, πρέπει να θέσουμε από κοινού τα θεμέλια για μια ελεύθερη, ασφαλή και δημοκρατική Ευρώπη ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες μας, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης». Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και αυτό το μέλλον πρέπει να το οικοδομήσουμε με τόλμη, πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Ο Όλαφ Σολτς είχε συναντήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου με τον Πέδρο Σάντσεθ αλλά και τον Αντόνιο Κόστα. Με τους δύο ομολόγους του από την Ιβηρική, συζήτησε το ζήτημα της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης όπως και την μελλοντική κατασκεύη του αγωγού αερίου MidCat. Οι τρεις ηγέτες στηρίζουν τον αγωγό που θα διασχίσει τα Πυρηναία, όμως ένα σοβαρό εμπόδιο είναι ο Εμανουέλ Μακρόν που ακόμη δεν συμφωνεί.

German Chancellor Olaf Scholz (SPD) speaks on the second day of the Congress of European Socialists PES in Berlin, Germany, Saturday, Oct.15, 2022. (Carsten Koall/dpa via AP)

Ο Γερμανός Καγκελάριος βέβαια πιέζει για την κατασκευή καθώς βιάζεται να απεμπλακεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο οποίο η Γερμανία είχε στηριχθεί σχεδόν απόλυτα για την ενεργειακή της τροφοδοσία.