Πεκίνο προς Ταϊβάν: ”Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης βίας ως έσχατη επιλογή”

 Πεκίνο προς Ταϊβάν: ”Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης βίας ως έσχατη επιλογή”

Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν ως έσχατη επιλογή και αν υπάρχει επιτακτικός λόγος παρότι η πρώτη επιλογή της είναι η ειρηνική επανένωση, όπως είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η επανένωση της Κίνας και της Ταϊβάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, περιλαμβανομένων των ταϊβανέζων συμπατριωτών, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο Σουν Γελί.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος -η ισχυρότερη θέση εξουσίας στη χώρα- στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο Κυριακή στο Πεκίνο.

Όπως ανακοίνωσε ο Σουν Γελί, ο εκπρόσωπος του συνέδριο, η διοργάνωση θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο του ΚΚΚ

Ένα σημαντικό πενταετές γεγονός της κινεζικής πολιτικής ζωής, το συνέδριο του ΚΚΚ αναμένεται να ανανεώσει την ηγετική ομάδα της Κίνας και να δώσει στον Σι Τζινπίνγκ μια νέα εντολή ως επικεφαλής του κόμματος και ως εκ τούτου και του κράτους.

Spokesperson Sun Yeli is seen on a video screen as he speaks via video link during a press conference held on the eve of the opening session of the 20th National Congress of China’s ruling Communist Party in Beijing, Saturday, Oct. 15, 2022. At a two-hour news conference Saturday, the congress’ spokesperson Sun Yeli reaffirmed the government’s commitment to its “zero-COVID” policy, despite the economic costs, and repeated its threat to use force to annex self-governing Taiwan. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Την επομένη της ολοκλήρωσής του, στις 23 Οκτωβρίου, θα πρέπει να αποκαλυφθεί η σύνθεση της νέας Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, αυτή η ομάδα των επτά ή εννέα προσωπικοτήτων στην υψηλότερη κορυφή της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του κόμματος, επί του παρόντος Σι Τζινπίνγκ.Συνολικά, περίπου 2.300 αντιπρόσωποι θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών μετά την τελετή έναρξης του συνεδρίου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στη δυτική πλευρά της πλατείας Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου.

Attendees gather before a press conference held on the eve of the opening session of the 20th National Congress of China’s ruling Communist Party in Beijing, Saturday, Oct. 15, 2022. At a two-hour news conference Saturday, the congress’ spokesperson Sun Yeli reaffirmed the government’s commitment to its “zero-COVID” policy, despite the economic costs, and repeated its threat to use force to annex self-governing Taiwan. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ θα κάνει έναν απολογισμό των τελευταίων πέντε ετών και θα παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη για την επόμενη πενταετία σε μια ομιλία που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Για την ειδησεογραφική κάλυψη του γεγονότος, οι εκπρόσωποι του Τύπου έχουν κληθεί να παραμείνουν σε μια “φούσκα” υγείας από χθες Παρασκευή, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που συνδέονται με την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί η χώρα ως προς την Covid.

Σε απόσταση από τον τόπο διοργάνωσης του συνεδρίου, σε ένα ξενοδοχείο στο δυτικό Πεκίνο, οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε μια σειρά από διαγνωστικούς ελέγχους.

Σχετικά Άρθρα