Σφοδρή επίθεση Τσίπρα για αισχροκέρδεια και συγκάλυψη σκανδάλων

 Σφοδρή επίθεση Τσίπρα για αισχροκέρδεια και συγκάλυψη σκανδάλων

Με όπλο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και τα στοιχεία της Eurostat για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει στη Βουλή τον πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου.

Η ακρίβεια Μητσοτάκη θα διασταυρωθεί με την συγκάλυψη των υποκλοπών. Αναμφίβολα το κλίμα στην ολομέλεια αναμένεται ηλεκτρισμένο με το ζήτημα του στελέχους της ΝΔ που βίαζε και εξέδιδε την 12χρονη να ρίχνει βαριά σκιά στο πολιτικό σύστημα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ήδη οι αντιδράσεις της ΝΔ στο ζήτημα αποδείχθηκαν από νευρικές μέχρι πανικόβλητες αν αναλογιστεί κανείς ότι προκάλεσαν τα έντονα πυρά και της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τη σπέκουλα που επιχειρήθηκε γύρω από την ψήφιση του άρθρου 71 στους νέους Ποινικούς Κώδικες για τους βιασμούς ανηλίκων και την παιδεραστία το οποίο υποτίθεται δεν το είχε ψηφίσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ.

  • Το συγκρουσιακό κλίμα στην ολομέλεια χθες προοιωνίζεται μια ακόμη πιο πολωτική αντιπαράθεση σήμερα μεταξύ των δυο πολιτικών αντιπάλων.

Όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση επιχειρούν από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσουν την έκρηξη των τιμών ηλετκρικής ενέργειας από πέρσι το καλοκαίρι και να αποδώσουν το τελευταίο εξάμηνο την ακρίβεια σε εξωγενείς παράγοντες και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει ότι η ακρίβεια σε όλη την αλυσίδα της αγοράς από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια και τα καύσιμα ότι αυτή είναι έργο Μητσοτάκη.

  • Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το πλιάτσικο στο λαϊκό εισόδημα που αναμένεται να το χρεώσει στην ίδιο τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι αυξήσεις στα βασικά τρόφιμα από +12,6% έως +23,3%, τα καύσιμα +17,7%, ο ηλεκτρισμός +30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης +65,1% και το φυσικό αέριο +332% και για όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη από επιλογή δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε καμία ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά μειώνοντας ειδικούς φόρους και φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Και όλα αυτά ενώ οι πολίτες ιεραρχούν ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που τους ανησυχεί σε βαθμό μάλιστα επιβίωσης ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Η Eurostat ήδη βάζει την Ελλάδα στις τέσσερις υψηλότερες θέσεις των χωρών που ο πληθυσμός κινδυνεύει από το φάσμα της φτώχειας σε μεγαλύτερο ποσοστό την τελευταία τριετία μέχρι το 2012, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει α΄νοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών για το 2020 με το 80% του εισοδήματος να εξαϋλώνεται σε δαπάνες στέγασης – ενοίκιο – και βασικής διατροφής με 7 στους 10 εργαζόμενους να έχουν μειώσει ακόμη και το φαγητό.

Το πεδίο μόνο προνομιακό δεν είναι για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη καθώς σε όλες τις μετρήσεις οι επιδώσεις του επιτελικού κράτους και της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι από τις χειρότερες.

  • 7 στους 10 νιώθουν ανασφάλεια και φόβο και με αντίστοιχα ποσοστό είναι και όσοι στα ζητήματα αιχμής με τα οποία αναδείχθηκε κυβέρνηση η ΝΔ δηλώνουν απόλυτα δυσαρεστημένοι από το παραγόμενο έργο.

Αυτό που θα επαναλάβει ο κ. Τσίπρας και θα πετάξει και πάλι το γάντι στον κ. Μητσοτάκη είναι η προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα κατώτερα αποδεκτά και από την ΕΕ όρια και βέβαια θα επισημάνει την αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας σε ενέργεια και προϊόντα.


Σχετικά Άρθρα