Ακάρ μετά τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο: “Σημαντικό να μιλήσουμε μόνοι μας χωρίς τρίτους”

 Ακάρ μετά τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο: “Σημαντικό να μιλήσουμε μόνοι μας χωρίς τρίτους”

Τη σημασία του διμερούς διαλόγου για την επίλυση του ελληνο-τουρκικού ζητήματος τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αποτιμώντας τη συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, που συναντήθηκε με δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος αυτός να ξεκινήσει τις επόμενες κιόλας ημέρες.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και μέσω διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία των συχνότερων συναντήσεων και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε για να προσθέσει ότι:

«Για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να συνομιλήσουμε μεταξύ μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, ο διάλογος αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τρόπο που να μην προκαλούν εντάσεις. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουν. Είναι βασικό να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό η Τουρκία όσο και η Ελλάδα να συνομιλούν για να επιλύουν τα γεγονότα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν υπάρχουν συνομιλίες αυτή τη στιγμή. «Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Εκτιμούμε ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνάντησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μια φορά στην Τουρκία. Έχουμε δηλώσει ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε τέτοιοι διάλογοι να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες».

Περιγράφοντας την Τουρκία ως εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι το Αιγαίο και η ανατ. Μεσόγειος πρέπει να γίνουν θάλασσα δίκαιης μοιρασιάς.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, αλλά ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος να γίνουν μια θάλασσα φιλίας, δίκαιης μοιρασιάς και ανάδυσης ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά στην ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι είναι σημαντικό οι τρίτες χώρες να δουν τις δίκαιες και λογικές θέσεις μας υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, να μην βλέπουν το θέμα μόνο από την οπτική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και να βλέπουν τα γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι όταν επιλέγουν πλευρά, δεν συμβάλουν στη λύση των γεγονότων, αλλά στην έλλειψη λύσης».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα