Το ΝΑΤΟ κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών από την Ρωσία

 Το ΝΑΤΟ κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών από την Ρωσία

Σοβαρές θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε χρήση οποιουδήποτε τύπου πυρηνικού όπλου εναντίον της Ουκρανίας διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να αποκαλύψει την απάντησή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν θα υπεισέλθουμε στο πώς ακριβώς θα απαντήσουμε, αλλά φυσικά αυτό θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης. Θα σήμαινε ότι ξεπεράστηκε ένα πολύ σημαντικό όριο. Ακόμη και χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος θα ήταν πολύ σοβαρή (εξέλιξη), που θα άλλαζε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ παράλληλα διαβεβαίωσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπενθυμίζοντας τον θεμελιώδη σκοπό της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ που είναι η διατήρηση της ειρήνης, επεσήμανε πως το ενδεχόμενο να υπάρξουν οι συνθήκες που θα ωθούσαν το ΝΑΤΟ σε χρήση πυρηνικών όπλων είναι «εξαιρετικά μακρινό».

Σχετικά Άρθρα