Πούτιν προς ΕΕ: Αέριο μέσω Nord Stream 2 και ενεργειακός κόμβος στην Τουρκία

 Πούτιν προς ΕΕ: Αέριο μέσω Nord Stream 2 και ενεργειακός κόμβος στην Τουρκία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την ΕΕ.

Έρευνα διεξάγεται για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν ρήγματα στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Πούτιν είπε πως είναι δυνατό να επιδιορθωθούν οι αγωγοί, αλλά πως η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους.

“Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία”, είπε ο Πούτιν.

“Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί, βέβαια”, είπε.

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως το ρωσικό αέριο μπορεί ακόμη να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ, αν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τρεις γραμμές των αγωγών Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές. Μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, που έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων, παραμένει λειτουργική.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει.

Gazprom: Υπέρ της δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος Αλεξέι Μίλερ, μιλώντας στο συνέδριο Russian Energy Week που πραγματοποιείται στην Μόσχα, επανέλαβε την πρόταση που έκανε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία που θα προορίζεται για την Ευρώπη.

Ο Μίλερ είπε επίσης ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.

Ο επικεφαλής της Gazprom, εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.

Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2 -2,5 μήνες, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη για τις συνέπειες που θα υποστεί αρνούμενη το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα βασιζόμενη στις τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου που έχει αποθηκεύσει.

Σχετικά Άρθρα