Παρασκήνιο: Η κριτική για τους… κυρ Παντελήδες που προκάλεσε την αντίδραση Τσίπρα – “Γκάζι” σε Αυτοδιοίκηση και συνδικαλισμό

 Παρασκήνιο: Η κριτική για τους… κυρ Παντελήδες που προκάλεσε την αντίδραση Τσίπρα – “Γκάζι” σε Αυτοδιοίκηση και συνδικαλισμό

Άνοιγμα στην αυτοδιοίκηση και ενότητα στο συνδικαλιστικό είναι το σύνθημα που έπεσε μετά το πέρας της γόνιμης συζήτησης που είχαν τα στελέχη του ανώτατου πολιτικού οργάνου στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Με την έγκριση των προτάσεων για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε κομβικούς τομείς επιβίωσης του κόμματος και γείωσης με την πραγματικότητα και την κοινωνία η Πολιτική Γραμματεία άναψε το πράσινο φως για την ΚΕ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από τη μια πλευρά επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να γίνει μια συνολική στροφή του κόμματος με άνοιγμα σε ευρύτερα ακροατήρια και από την άλλη συμφωνήθηκε με αρκετή δόση αυτοκριτικής η ανάγκη ενότητας των συνδικαλιστικών παρατάξεων που συντάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη συμμαχία δυνάμεων στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

  • Το ζήτημα ουσιαστικά ακουμπά στον πυρήνα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος πλέον να βάλει νερό στο κρασί του και να φρενάρει τη δυναμική που αναπτύσσεται στη μάχη επικράτησης στο περίφημο μεσαίο χώρο.

Από την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας ακούστηκε κριτική για τη συνολική πολιτική στόχευση με στελέχη της επισημαίνουν δηκτικά ότι υπάρχει μονομέρεια πλέον στα ακροατήρια στα οποία στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνώντας ουσιαστικά τον αριστερό πυρήνα ψηφοφόρων του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου παράγοντα της Ομπρέλας που κάλεσε την ηγεσία να «μην έχουμε το φαντασιακό των κυρ Παντελήδων», τοποθέτηση που ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρέμβασή του μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στην αποδυναμωμένη ούτως ή άλλως εσωκομματική αντιπολίτευση καλώντας μεν τα στελέχη να είναι ενωμένα αλλά επισημαίνοντάς τους αλλά και προς όλους.

  • «Έχουμε απέναντί μας τον Μητσοτάκη και έναν Μαραθώνιο να διανύσουμε. Μην έχουμε απέναντί μας και τον κακό μας εαυτό».

Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα εκτός από σαφής προειδοποίηση για τις παραφωνίες που παρουσιάζονται ουσιαστικά έκρουσε και εκείνος από την πλευρά το καμπανάκι σε όσους βάζουν εμπόδια στην πορεία μετασχηματισμού και εξουσίας που έχει χαράξει το Συνέδριο και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

  • Το επίδικο ουσιαστικά της νέας αυτής αντιπαράθεσης δεν είναι άλλο από την αυτοδιοίκηση και η στρατηγική ανοιγμάτων που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου με ενδιάμεσο σταθμό την απλή αναλογική που θα αποτελέσει και το εκκολαπτήριο των νέων συσχετισμών στην κοινωνία.

Η Μάχη του κέντρου είναι το μεγάλο ζητούμενο και πάνω στο οποίο ακόμη γίνεται μια εσωτερική διαπάλη για την διατήρηση της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.  

Πολύτιμος χρόνος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον και για τον κ. Μητσοτάκη που όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κερδίσει χρόνο από τη μια για να συγκαλύψει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όπως επισήμανε και από την άλλη πλευρά για να εργαλειοποιήσει όσο προλαβαίνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με όρους αδιαφάνειας για να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος ανέφερε στα στελέχη ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι «απέναντι σε αυτή την επιλογή Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε, αλλά οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό. Για να βαθύνουμε τη κομματική ανασυγκρότηση. Για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού».

Μάλιστα όπως γράφαμε και χθες το επόμενο διάστημα τα στελέχη και όλος ο κομματικός μηχανισμό θα βγει στο πεζοδρόμιο με δράσεις για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια ώστε να διαδώσει το πρόγραμμά του και να μετατρέψει την απόγνωση σε οργανωμένη κοινωνική αντίσταση στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πλειοψηφικά

Όλα αυτά αποτυπώνονται κατά βάση στον νέο τομέα αυτοδιοίκησης που από μόνη της η συγκρότησή του είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού.

  • Σε αυτή τη προσπάθεια η σταθερή γραμμή είναι η δημιουργία ευρύτερων σχηματισμών, πλειοψηφικά τα χαρακτήριζε στέλεχος με άμεση εμπλοκή στο εγχείρημα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων της αυτοδιοίκησης, γεγονός που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος με κάθε τρόπο να προσεγγίσει και να στηρίξει πρόσωπα και σχηματισμούς που μπορούν να σπάσουν το μονοπώλιο της ΝΔ στους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Στόχος να σπάσει η πρωτοκαθεδρία της γαλάζιας παράταξης στην αυτοδιοίκηση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Σχετικά Άρθρα