Gazprom: Η Ευρώπη θα παγώσει ακόμη και με γεμάτες τις αποθήκες της με φυσικό αέριο

 Gazprom: Η Ευρώπη θα παγώσει ακόμη και με γεμάτες τις αποθήκες της με φυσικό αέριο

Tα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού κύματος ψύχους τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει γεμίσει τις αποθήκες της με φυσικό αέριο, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Gazprom. 

«Ο χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί σχετικά ήπιος, όμως τουλάχιστον μία εβδομάδα ή πέντε ημέρες θα κάνει υπερβολικά πολύ κρύο και είναι πολύ πιθανόν ολόκληρες πόλεις και περιοχές να παγώσουν», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom μιλώντας στο Russian Energy Week στη Μόσχα. 

Κατά τις ημέρες της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να παρουσιάσει έλλειψη περίπου 800 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, ή κατά το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής της, είπε ο Μίλερ, επικαλούμενος στοιχεία αγνώστων αναλυτών.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις παραδόσεις στην περιοχή εδώ και μήνες μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Δύσης και του Κρεμλίνου λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η Gazprom προμήθευε προηγουμένως την Ευρώπη μεταξύ 600 εκατ. και 1,7 δισ. κυβικών μέτρων την ημέρα κατά την περίοδο της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, είπε ο Μίλερ.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των αλλαγών στις εισαγωγές καυσίμων της, είπε ο Miller.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου έχουν αυτή τη στιγμή πληρότητα 91%. Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι γεμάτες κατά 5% το Μάρτιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom. 

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να γεμίσει τις αποθήκες της» πριν από τον χειμώνα του 2023 και του 2024, είπε ο Μίλερ. «Θα είναι σαφές τότε ότι η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σχετικά Άρθρα