Χαραμάδα προσέγγισης Ρωσίας-ΗΠΑ με διαμεσολαβητή την Τουρκία- Γιατί ο Μπάϊντεν θεωρεί, αίφνης, “λογικό παράγοντα” τον Πούτιν

 Χαραμάδα προσέγγισης Ρωσίας-ΗΠΑ με διαμεσολαβητή την Τουρκία- Γιατί ο Μπάϊντεν θεωρεί, αίφνης, “λογικό παράγοντα” τον Πούτιν

Ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι καθιστά σαφές πως εάν υπάρξει πιθανότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στο ουκρανικό αυτή θα περάσει μέσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία (!), δύο μηνύματα που εκπέμφθηκαν, χθες, από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα δημιουργούν αμυδρές ελπίδες. Κι αυτό ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συναντάται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κομίζοντας, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, ένα σχέδιο προτάσεων για ειρήνευση στην Ουκρανία, κάτι που αρκετοί συνδέουν και με την πρόσφατη συνάντηση του Τζέϊκ Σάλιβαν με τον Ιμπραχίμ Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

Πρώτο μήνυμα: Η συνέντευξη Μπάιντεν στο CNN, που χαρακτήρισε τον Πούτιν ένα λογικό παίκτη που έκανε μεγάλο λάθος στις εκτιμήσεις του για τις δυνατότητες της Ρωσίας να προσαρτήσει την Ουκρανία, πίστευε ότι θα γίνονταν δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες, και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα προσφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Δεύτερο μήνυμα: Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, που από κάποιες πλευρές ερμηνεύονται ως σήμα αναζήτησης μιας «έντιμης απεμπλοκής» της Μόσχας. “Είμαστε πρόθυμοι για συνομιλίες με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία με θέμα τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά μέχρι τώρα δεν μας έχει γίνει καμία σοβαρή πρόταση”, είπε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Δύση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν ισχυρισμό που η Ουάσιγκτον απέρριψε ως «υπόσταση» επειδή η Ρωσία συνέχισε να χτυπά ουκρανικές πόλεις.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με την Τουρκία για τρόπους τερματισμού του πολέμου, τώρα στον οκτάμηνο του, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη κάποια σοβαρή πρόταση για διαπραγμάτευση.

Η συνέντευξη Μπάϊντεν που προκάλεσε έκπληξη

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας «λογικός παράγοντας» που εκτίμησε άσχημα τις προοπτικές του να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά δεν πιστεύει ότι θα καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο CNN την Τρίτη ότι πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του είχε υποτιμήσει την αγριότητα της ουκρανικής “ανυπακοής” ενόψει της εισβολής.

«Νομίζω… σκέφτηκε ότι θα τον υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες , ότι εδώ ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο και ότι θα τον καλωσόριζαν, και νομίζω ότι απλώς έκανε τελείως λάθος υπολογισμό», είπε ο Μπάιντε

«Νομίζω ότι είναι ένας λογικός ηθοποιός που έχει κάνει πολύ λάθος υπολογισμούς».

Όταν ρωτήθηκε πόσο ρεαλιστικό πίστευε ότι θα ήταν για τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, ο Μπάιντεν απάντησε: «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει».

Τα σχόλια του Μπάιντεν έγιναν την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε ένα «δεύτερο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων» μετά την έκρηξη που έπληξε τη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία. Ο Ζελένσκι είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία ότι 20 από τους 28 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία την Τρίτη καταρρίφθηκαν, καθώς και «οι περισσότεροι» από τα 15 μαχητικά drones που αναπτύχθηκαν.

Σχετικά Άρθρα