ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία – Οικονομία, υποκλοπές, μετασχηματισμός στο επίκεντρο

 ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία – Οικονομία, υποκλοπές, μετασχηματισμός στο επίκεντρο

Ένα ευρύτερο πολιτικό μέτωπο επιχειρεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο φόντο της εκρηκτικής κατάστασης με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ανασφάλεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καταλύτης οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών και οι ποινικές ευθύνες που βλέπουν με τα πορίσματά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η εβδομάδα άρχισε με διεργασίες στα κομματικά επιτελεία και στις κοινοβουλευτικές ομάδες για τη σύνταξη των πορισμάτων τους πάνω στο δίδυμο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης μέσω μιας εξεταστικής παρωδίας που έστησε η πλειοψηφία.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Οι υποκλοπές αναπόφευκτα κινούνται σε μια παράλληλη τροχιά με τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, που βλέπουν την ανεργία μεταξύ των νέων να καλπάζει και τη χώρα να βυθίζεται σε οικονομική δίνη παρά τις μεγαλοστομίες περί αναπτυξιακού και οικονομικού θαύματος της Ελλάδας, όπως το κατέγραψε αρθρογράφος των Financial Times.

  • Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί και πάλι να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση απολογούμενου για το ράλυ ακρίβειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία.

Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο κάδρο των ευθυνών για την ακρίβεια και τον «πρωταθλητισμό» της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Όπως έπραξε και του βγήκε με το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι – παραδοχή τότε του πρωθυπουργού για ύπαρξη υπερκερδών και στην ίδια συζήτηση στην ολομέλεια δέσμευση για φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας – έτσι και τώρα ο κ. Τσίπρας στοχεύει στο να υποχρεώσει τον κ Μητσοτάκη σε παραδοχές αρχικά για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών και στη συνέχεια σε δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης για μειώσεις στους έμμεσους φόρους (ΕΦΚ και ΦΠΑ), εκεί δηλαδή που επικεντρώνεται η αδικία για τις πλατιές μάζες καταναλωτών και μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια και στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος (πρώτη στη Ευρώπη για οικιακούς καταναλωτές), και στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη (στο 12%, το υψηλότερο από το 1993) και στη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Για το τελευταίο ειδικά αποτυπώνεται σύμφωνα με τους επίσημους και ευρωπαϊκού δείκτες ότι η χώρα ακολουθεί μια αντίστροφη πορεία πλέον.

«Εδώ και ένα χρόνο που η ακρίβεια σαρώνει την χώρα, πλήττοντας βάναυσα το σύνολο του παραγωγικού ιστού, νοικοκυριά και εργαζόμενους, η κυβέρνηση ούτε ουσιαστικά μέτρα λαμβάνει για την αναχαίτιση της κρίσης ούτε προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία των πολιτών» αναφέρει στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ρωτά αν προτίθεται να μειώσει τους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα και αν προτίθεται να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από την πλατιά κατανάλωση μέχρι την ενέργεια και τα καύσιμα.

Δράσεις και πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά φέρνει τον αντίπαλό του αντιμέτωπο με το πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του κινδύνου νέας φτωχοποίησης των πολιτών.

Οι προτάσεις που αποτελούν και το μίνιμουμ πρόγραμμα συνεννόησης και συνεργασίας στο πλαίσιο της συγκρότησης της προοδευτικής κυβέρνησης στοχεύουν ακριβώς στην καρδιά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στην επιμονή της δηλαδή να σαρώνει και να στραγγίζει την πραγματική οικονομία από την έμμεση φορολογία εμφανίζοντας μονίμως υπέρβαση φορολογικών εσόδων από τα οποία χρηματοδοτεί την επιδοματική πολιτική της προς τους παραγωγούς και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Το πρόγραμμα και η παρουσίασή του από το ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μέσω μιας διαρκούς καμπάνιας ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα και αυτή θα συνδυαστεί με συνεχείς δράσεις του κόμματος με ενεργοποίηση των μελών του για την ακρίβεια.

Σε πολλές από αυτές το παρόν θα δώσει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες Νομών παράλληλα και με ειδικές ημερίδες που θα διοργανωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πολιτική Γραμματεία

Μέσα σε αυτό το κλίμα το αίτημα να φύγει αυτή η κυβέρνηση αναμένεται να ανακάμψει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επανέλαβαν και οι αρμόδιοι τομεάρχες οικονομικών και ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους για τις ανακοινώσεις της Eurostat.

  • Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Τσίπρας αναμένεται να σημάνει την επανεκκίνηση της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που περνά και μέσα από τις ευρύτερες συμμαχίες που πρέπει να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αποτύπωση και η μετουσίωση του νέου κόμματος που είδε ο κ. Τσίπρας μετά τις εσωκομματικές εκλογές περνά μέσα από τις κάλπες και αυτό το γνωρίζουν όλοι καλά στην Κουμουνδούρου.

Στην ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ που κάνει όπως επαναλαμβάνουν ζημιά στον τόπο προϋπόθεση είναι η προσέλκυση ευρύτερων στρωμάτων που θα αναδείξουν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας αποκτά ζωτική σημασία καθώς τοπική αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστικό είναι τα πεδία τα οποία αποτελούν και τη μήτρα των πολιτικών συγκλίσεων και συναινέσεων για να μεταφραστούν στη συνέχεια σε πλατιά εκπροσώπηση.

Σχετικά Άρθρα