Σε ισχύ ο Δακτύλιος – Ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελεύθερα και οι μόνιμες εξαιρέσεις

 Σε ισχύ ο Δακτύλιος – Ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελεύθερα και οι μόνιμες εξαιρέσεις

Σε εφαρμογή και πάλι από σήμερα ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι, από Δευτέρα έως και Πέμπτη, από τις 7 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς πρόστιμο στις περιοχές που ορίζει ο Δακτύλιος μόνο συγκεκριμένα ΙΧ.

Αναλυτικά:

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, μπορούν να κυκλοφορήσουν όσα ΙΧ με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

  • Βέβαια, εκτός από αυτά τα οχήματα προβλέπονται και εξαιρέσεις για γιατρούς, κυβερνητικά στελέχη, δημοσιογράφους κτλ.

Παράλληλα, αν είστε κάτοικος του κέντρου, εντός των ορίων του Δακτυλίου, θα μπορείτε να μπαίνετε και να βγαίνετε ελεύθερα, αρκεί να προμηθευθείτε την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται σε προκαθορισμένες ζώνες, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το Δακτύλιο).

Αν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες μπαίνετε στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr και κάνετε αίτηση για να λάβετε το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

Θα χρειαστείτε:

  • Tους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • Tον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • Tον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα. Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.

Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τον δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

«Λ.Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Λ.Μεσογείων-Φειδιππίδου -Μιχαλακοπούλου-Σπύρου Μερκούρη- Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή-Λ. Ανδρ. Συγγρού -Χαμοστέρνας- Πειραιώς- Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας», ισχύουν περιορισμοί της κυκλοφορίας οχημάτων.

Ο δακτύλιος θα ισχύει μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Σχετικά Άρθρα