“Βράζει” το Αιγαίο – Βγαίνουν τα Rafale απέναντι στην τουρκική άσκηση Kararlilik

 “Βράζει” το Αιγαίο – Βγαίνουν τα Rafale απέναντι στην τουρκική άσκηση Kararlilik

Στο Αιγαίο, μετά την επερχόμενη ναυτική τουρκική άσκηση «Kararlilik 2022» και τις παράνομες navtex της Άγκυρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή με την Αθήνα να απαντά με δικές της ασκήσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει αρκετή δουλειά, αφού την προσεχή Τετάρτη η παρουσία του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Η άσκηση «Kararlilik 2022» έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή τόσο των μονάδων του τουρκικού ναυτικού όσο και των υπόλοιπων δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση θα είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με αντίστοιχες στρατιωτικές ασκήσεις προηγούμενων ετών.

  • Η «Kararlilik» διεξάγεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την εκτέλεση πραγματικών πυρών και στόχο την εκπαίδευση του τουρκικού ναυτικού σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου. Συμμετέχουν φρεγάτες ,κορβέτες, κανονιοφόροι, ταχέα περιπολικά και υποβρύχια. Αλλά και αποβατικά σκάφη με Πεζοναύτες.

Η άσκηση έχει έντονο διακλαδικό χαρακτήρα, αφού εκτός από τις ναυτικές Μονάδες λαμβάνουν μέρος μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας, τα μη επανδρωμένα UAV αλλά και ελικόπτερα τόσο μεταγωγικά όσο και επιθετικά ATAK. Όπως σε όλες τις ναυτικές ασκήσεις των γειτόνων παρουσία αναμένεται να έχουν και σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής. Η ελληνική εγρήγορση και ετοιμότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς στην «Kararlilik 2022» εντάσσεται και το σενάριο ρίψεων Αλεξιπτωτιστών με καταλήψεις σε βραχονησίδες.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνικός Στρατός, ο Στόλος και η Αεροπορία θα ακολουθήσουν με μια σειρά ασκήσεων σε συνδυασμό με το Πολεμικό Ναυτικό έχοντας ως στόχος να διατηρηθεί η εγρήγορση και ετοιμότητα σε υψηλό επίπεδο είτε με εθνικές ασκήσεις, είτε σε συνεργασία με συμμάχους.

Olympic Corporation
Η άσκηση Olympic Corporation ξεκίνησε ήδη στη Θράκη και λαμβάνουν μέρος ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις κυρίως με άρματα μάχης και πεζικό. Εγινε και πέρσι και συνεχίζεται να επαναλαμβάνεται, αφού σίγουρα «ενοχλεί» τους γείτονες λόγω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Aegean Seal
Η συνέχεια θα δοθεί με την άσκηση των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και συμμάχους στον Ευβοϊκό Κόλπο και μάλιστα θα γίνει δύο φορές. Πρόκειται για μια σημαντική άσκηση για τις «Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου» για τους γνωστούς ως «ΟΥΚάδες».

Nemesis
Ακολουθεί η Nemesis στην Κύπρο, μια μεγάλη άσκηση που παίρνει μέρος το Πολεμικό Ναυτικό με πολλές ακόμη συμμαχικές δυνάμεις, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Είναι μία άσκηση θεσμός που γίνεται κάθε χρόνο και έχει το συμβολισμό της γιατί γίνεται στην Κύπρο!

Τρίαινα και Αστραπή – Λόγχη
Οι επόμενες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι η Τρίαινα και η Αστραπή – Λόγχη! Γίνονται στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο. Είναι ασκήσεις του στόλου με στόχο να κρατάνε τα ελληνικά πλοία και τα πληρώματά τους σε επιφυλακή, σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

Νisis 2022
Στο πρόγραμμα υπάρχει και η Νisis 2022 που γίνεται στο νότιο Αιγαίο και λαμβάνουν μέρος πλοία του στόλου και ΝΑΤΟϊκές μονάδες. Μια ιδιαίτερα σημαντική που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Medusa

Τέλος, η Medusa είναι η άσκηση που γίνεται με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και αυτή τη φορά θα γίνει στην Αίγυπτο τον προσεχή Νοέμβριο. Ελληνικές και κυπριακές δυνάμεις με αεροσκάφη και πλοία θα λάβουν μέρος σε αυτή την άσκηση που επίσης έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια.

Επίγεια, αλλά και εναέρια μέσα βρίσκονται σε ρόλο επιτήρησης και αναμένεται να παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο. Τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο βέβαια έχουν τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που αναμένεται να αποτελέσουν τον μεγάλο εφιάλτης της τουρκικής αεροπορίας! Κάθε ημέρα που περνάει οι Ελληνες ιπτάμενοι μαθαίνουν όλο και καλύτερα τα γαλλικά υπερόπλα και εξοικειώνονται στις πτήσεις μαζί τους.

  • «Σκοπός μας είναι να πάρουμε αυτό το εργαλείο και να το πάμε ακόμη πιο μακριά και από τη στιγμή που θα λάβουμε τις εντολές για να το χρησιμοποιήσουμε τακτικά θα το κάνουμε στο 100%. Με αυτό το υπερόπλο η πολεμική αεροπορία έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και μπορεί να κάνει τη διαφορά στον αέρα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος», αναφέρει πιλότος της πολεμικής αεροπορίας στον Alpha που βρέθηκε στην Μοίρα 332 με κωδικό όνομα «Γεράκι», εκεί όπου κάθε μέρα ανακαλύπτουν στον αέρα τις δυνατότητες των Rafale.

«Εχουμε πια στα χέρια μας ένα game changer που μπορεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή. Αυτό που εμείς ονομάζουμε ως: Game over απειλής! Τα Rafale μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τις δυνατότητές τους και πάνω σε αυτή τη γαλλική ριπή, η ελληνική αεροπορία χτίζει το μέλλον της επόμενης δεκαετίας» αναφέρει οπλουργός της μοίρας 332.

Οσο για το βλήμα Meteor που φέρουν επάνω τους τα Rafale, είναι ίσως ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε οπλικό σύστημα:

  • «Οι πιθανότητες επιβίωσης εχθρικού μαχητικού εντός των 60 χιλιομέτρων είναι μηδαμινές. Είναι ίσως ένας από τους καλύτερους πυραύλους και μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα νέας γενιάς. Διαθέτει διαφορετικό κινητήρα και διαφορετική φιλοσοφία λειτουργίας σε σχέση με κάθε άλλο παλαιότερο βλήμα και το κάνει ακαταμάχητο σε μια απαιτητική μάχη».

Σχετικά Άρθρα