Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση Τρας – Στο συν 30 οι Εργατικοί – Απέπεμψε υπουργό για σεξουαλικό σκάνδαλο

 Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση Τρας – Στο συν 30 οι Εργατικοί – Απέπεμψε υπουργό για σεξουαλικό σκάνδαλο

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας διατηρεί τεράστιο προβάδισμα επί των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στο κόμμα, στο ετήσιο συνέδριό του που διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov σε δείγμα 1.737 Βρετανών ενηλίκων, που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή για λογαριασμό της εφημερίδας The Times, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 52% στην πρόθεση ψήφου (δύο μονάδες λιγότερες σε σύγκριση με άλλη δημοσκόπηση στα τέλη Σεπτεμβρίου) ενώ οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 22% (άνοδος μίας μονάδας).

Άλλη δημοσκόπηση της Opinium σε δείγμα 2.023 ψηφοφόρων δίνει μικρότερο προβάδισμα στους Εργατικούς: 47% έναντι 26% των Συντηρητικών. Είναι ωστόσο η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοσκόπηση αυτού του ινστιτούτου.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 43% των ερωτηθέντων, έναντι 13% για την Τρας, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του YouGov.

Η δημοσκόπηση της Opinium δείχνει ότι πάνω από τους μισούς Βρετανούς (ποσοστό 53%) πιστεύουν ότι η Τρας πρέπει να παραιτηθεί και σχεδόν έξι στους δέκα (61%) θέλουν να γίνουν εκλογές εντός του έτους.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία θα διεξαχθούν κανονικά το 2024.

Η παραπομπή του υπουργού εμπορίου επειδή “άγγιξε τον μηρό ενός νεαρού άνδρα”

Άδοξο τέλος είχε η πολιτική καριέρα του Βρετανού υπουργού Εμπορίου Κόνορ Μπερνς, που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση και αποβλήθηκε από τις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο στενός σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν μάλιστα και σε αναμονή για να του δοθεί τίτλος του ιππότη, βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου, καθώς μάρτυρας ανέφερε ότι τον είδε να αγγίζει τον μηρό νεαρού άνδρα σε μπαρ ξενοδοχείου που γινόταν το συνέδριο των Τόρις.

Σύμφωνα με το BBC, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ο έκπτωτος πλέον υπουργός εθεάθη με έναν άντρα τα ξημερώματα της Τρίτης στο μπαρ του ξενοδοχείου Hyatt Regency στο Μπέρμιγχαμ, που είναι δημοφιλής χώρος για όσους παρευρίσκονται σε συνέδρια. Ο Μπερνς αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε κακό.

“Θα καθαρίσω το όνομά μου” λέει ο Μπερνς

Ο αυτόπτης μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι είδε τον Μπερνς να έχει το χέρι του στον μηρό ενός νεαρού, ενώ σημείωσε ότι κι άλλοι είχαν δει την ίδια εικόνα. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε στον Μπερνς να σταματήσει αυτό που έκανε. Ο ισχυρισμός του πάντως διαψεύδεται από φίλους του υπουργού.

Η καταγγελία φαίνεται ότι έγινε από τρίτο πρόσωπο και όχι από κάποιο μέλος του κόμματος. Οι σύμμαχοι του βουλευτή πάντως ισχυρίζονται ότι ο Μπερνς έπαιρνε βαριά φάρμακα για τους πόνους που του προκαλεί ένας τραυματισμός που είχε στα πλευρά. Αναγνωρίζουν επίσης ότι έπινε εκείνο το βράδυ και η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να επιταχύνει τις επιπτώσεις του αλκοόλ.

Από την πλευρά του, ο Μπερνς ορκίστηκε ότι «θα καθαρίσει το όνομά του» μετά την καταγγελία.

Τα υπονοούμενα της Mel B

Οι αναφορές προέκυψαν όταν η Mel B, κατά κόσμον Μέλανι Μπράουν, πρώην μέλος του διάσημου συγκροτήματος Spice Girls έκανε ανοιχτή κριτική στη συμπεριφορά του Μπερνς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όπου είχαν συνομιλία, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι της είπε κι άλλα πράγματα. «Αλήθεια; Είστε σοκαρισμένοι με την καταγγελία;» έγραψε, χωρίς να διευκρινίζει.

Από την πλευρά του ο Μπερνς αρνήθηκε ότι συναντήθηκε με την τραγουδίστρια, ενώ υποστήριξε ότι τα ζητήματα κακοποίησης θα μπορούσαν να μπουν στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «του απόλυτου οικονομικού χάους».

Πάντως, η απόφαση εκδίωξης του Μπερνς από το κόμμα έχει προκαλέσει επιφυλάξεις σε ορισμένους βουλευτές των Τόρις. Υψηλόβαθμο στέλεχος είπε ότι η Λιζ Τρας προχώρησε άμεσα σε ενέργειες μετά από μία κακή διάσκεψη, υπενθυμίζοντας ότι ο Τζόνσον έπραξε διαφορετικά όταν εμφανίστηκαν ισχυρισμοί για άλλο βουλευτή.

Σχετικά Άρθρα