Πώς θα απαντήσει η Μόσχα στο χτύπημα της Γέφυρας Κερτς-Εισηγήσεις στον Πούτιν για σκληρά αντίποινα – Το αιχμηρό σχόλιο Ζελένσκι

 Πώς θα απαντήσει η Μόσχα στο χτύπημα της Γέφυρας Κερτς-Εισηγήσεις στον Πούτιν για σκληρά αντίποινα – Το αιχμηρό σχόλιο Ζελένσκι

Αν και η έκρηξη στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα στο στρατιωτικό κύρος της Ρωσίας, στην πράξη δεν φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων. Οι ρωσικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα για να ανοίξουν ξανά εκείνα τα μέρη της γέφυρας που είναι άθικτα και δήλωσαν αργά το Σάββατο ότι η γέφυρα άνοιξε ξανά εν μέρει στην οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία. Ήδη μια σιδηροδρομική γραμμή και ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου δόθηκαν στην κυκλοφορία. Το θέμα της συζήτησης σήμερα, τόσο σε Ρωσία και Ουκρανία, όσο και γενικότερα στον κόσμο, είναι αν/πώς θα απαντήσει το Κρεμλίνο.

https://twitter.com/GeromanAT/status/1578779174457683969

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τώρα εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της χώρας να επιβλέπει τον βασικό σύνδεσμο προς την κατεχόμενη χερσόνησο που αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκληροπυρηνικοί εισηγούνται στον Πούτιν να εκδικηθεί «στέλνοντας την Ουκρανία πίσω στον 18ο αιώνα, χωρίς ανούσιες σκέψεις για το πώς αυτό θα επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό» επειδή «ο εχθρός έπαψε να φοβάται και αυτό πρέπει να διορθωθεί αμέσως». Στην αντίπερα όχθη, στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, επεσήμανε ότι είναι μόνο η αρχή και πως «καθετί παράνομο πρέπει να γκρεμιστεί, καθετί κλεμμένο να επιστραφεί στην Ουκρανία».

Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, είπε ότι υπάρχει επιθυμία για εκδίκηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι η χερσόνησος είχε ακόμα καύσιμα για ένα μήνα και τρόφιμα για δυο μήνες. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», είπε.

Το αιχμηρό σχόλιο Ζελένσκι

Δεδομένου ότι παίζει στρατηγικό ρόλο στον πόλεμο, οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι η γέφυρα είναι νόμιμος στόχος. Ωστόσο δεν ανέλαβαν ευθύνη για το χτύπημα. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αναγνώρισε το περιστατικό στη νυχτερινή του ομιλία χθες λέγοντας: «Σήμερα δεν ήταν μια κακή μέρα, ήταν ηλιόλουστη στην επικράτεια του κράτους μας. Δυστυχώς, είχε συννεφιά στην Κριμαία. Αν και είχε και ζέστη”, πρόσθεσε.

Ρώσοι δύτες βούτηξαν στη θάλασσα για να ελέγξουν την ζημιά

Τη ζημιά που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας θα εξετάσουν σήμερα Ρώσοι δύτες.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μάρατ Κουσνούλιν δήλωσε ότι οι δύτες θα θα ξεκινούσαν τις εργασίες το πρωί. Η λεπτομερής επιθεώρηση στα ίσαλα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. «Φυσικά, προκάλεσε συναισθήματα και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες.

Βαρύ το κλίμα στη Μόσχα – Κινήσεις πανικού από τον Πούτιν

Το χτύπημα βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στη Μόσχα. Ο Πούτιν έκανε άλλη μία αλλαγή ηγεσίας στον στρατό, διόρισε γενικό διοικητή των δυνάμεων εισβολής τον σφαγέα της Συρίας, πρώην διοικητή των ρωσικών δυνάμεων εκεί, πτέραρχο Σεργκέι Σουροβίκιν. Είναι ένας διαβόητα διεφθαρμένος και βάναυσος στρατηγός ακόμη και για τα πρότυπα του ρωσικού στρατού, λέει το Λονδίνο.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς, μονάδες της «εκλεκτής» επιχειρησιακής μεραρχίας Dzerzhinsky, της Εθνικής Φρουράς στη Ρωσία, που υπόκεινται σε εντολές απευθείας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συνέλαβαν στρατιωτικούς στο κέντρο της Μόσχας.

Το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η Ρωσία, φαίνεται να ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μπαράζ συλλήψεων των «υπευθύνων» για τις ήττες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας και ουκρανικών ΜΜΕ, μία σειρά «μέτρων» που στρέφονται κατά του στρατού έλαβε χώρα στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου η κυκλοφορία στο κέντρο είχε αποκλειστεί για αρκετή ώρα.

«Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει πολυάριθμες συλλήψεις, κρατήσεις και αποκλεισμός του στρατού. Ταυτόχρονα, όλες οι στρατιωτικές μονάδες κατά μήκος της περιμέτρου της Μόσχας έχουν τεθεί σε επιφυλακή», αναφέρει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα